Završeni projekti

JAČANJE DJECE, RODITELJA I STRUČNJAKA U LOKALNOJ ZAJEDNICI ZA ZAŠTITU DJECE

U školskoj godini 2015./2016. Hrabri telefon je u suradnji s osnovnom školom Borovje, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ureda za financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma o Provedbi programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj, provodio projekt „Jačanje djece, roditelja i stručnjaka u lokalnoj zajednici za zaštitu djece“. Projekt se provodio u lokalnoj zajednici Borovje gdje djeluje i program Dječja kuća, a cilj mu je bio educirati sve članove lokalne zajednice o vršnjačkom nasilju te na taj način prevenirati ovaj oblik nasilja.

Aktivnosti su uključivale edukaciju nastavnika OŠ Borovje o uzrocima nasilja među djecom i načinima nastajanja nasilnih ponašanja mladih kako bi onda učinkovitije primijenili adekvatna ponašanja u direktnom radu s djecom. Također, kroz ciklus od 12 grupnih susreta radilo se s djecom kod kojih je uočena potreba za osnaživanjem i jačanjem prosocijalnog ponašanja, a paralelno su se provodile grupne radionice s njihovim roditeljima kako bi ih se potaknulo da propituju vlastite odgojne metode te ojačalo za nošenje sa svakodnevnim zahtjevima roditeljstva.

U suradnji sa Savjetovalištem Luka Ritz održane su dvije izvedbe forum teatra u OŠ Borovje. S učenicima petih razreda forum skupina radila je na temi socijalne diskriminacije, a s učenicima osmih razreda na temi seksualnog uznemiravanja. Učenici, koji su u forum teatru publika, aktivno su svojim pitanjima, savjetima i igranjem uloga sudjelovali u rješavanju problema koje je forum skupina prikazala, a cilj je bio riješiti društvene sukobe na nenasilan način.

Projekt je odobren na natječaju “Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama”.