Završeni projekti

AWAY – Alternativni načini postupanja prema maloljetnicima je dvogodišnji projekt koji je započeo 1. siječnja 2017. godine, a koordinira ga Terre des Hommes Foundation „Lausanne“ iz Mađarske. U projektu također sudjeluju i partneri iz Bugarske, Rumunjske i Belgije.

Glavni cilj projekta je stvaranje regionalnog empirijskog znanja o diverziji (alternativnim mjerama) u maloljetničkom pravosudnom sustavu, odnosno povezivanje i edukacija stručnjaka koji rade sa djecom u riziku i/ili u konfliktu sa zakonom. Glavne aktivnosti u projektu su mapiranje i istraživanje lokalnog pravosuđa, identificiranje dobrih praksi, grupni rad s djecom u riziku i/ili u konfliktu sa zakonom, edukacija stručnjaka, javna kampanja te e-learning platforma za stručnjake.

Više o ovom projektu možete saznati ovdje.

 

Ovaj projekt financira Program za prava, jednakost i građanstvo Europske Unije i sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

 

OD POLITIKE DO STVARNOSTI – PROMJENA STAVOVA I PRAKSI OD TJELESNOG KAŽNJAVANJA DO MJERA ZA ZAŠTITU DJECE

U studenome 2016. godine započeo je dvogodišnji projekt „Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“ koji će se provoditi na području Hrvatske, Latvije i Poljske. Uz Hrabri telefon na projektu sudjeluje Empowering Children Foundation iz Poljske, a koordinira ga Center Dardedze iz Latvije.

Projekt je usmjeren je na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece u uključenim zemljama kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka. Uključivat će različite aktivnosti poput istraživanja, izrade web platforme za učenje namijenjene stručnjacima te treninga za djelatnike vrtića i roditelje kojima će biti dostupna kontinuirana podrška stručnjaka. Projekt će također težiti podizanju svijesti građana o zakonskoj regulativi, opasnostima tjelesnog kažnjavanja djece i promociji pozitivnog discipliniranja djece.

Ukupna vrijednost projekta je 390.466,32 eura, a sufinanciran je sredstvima Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije.

Više o ovom projektu možete saznati ovdje.

 

 

Sufinancirano sredstvima Programa za prava, jednakost i građanstvo (2014 – 2020) Europske unije

 

 

Sufinancirano sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

 

 

 

JUST/2015/RDAP/AG/CORP/9175

Ovaj članak nastao je u okviru projekta „Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“ koji se provodi uz financijsku potporu Europske unije u okviru Programa za prava, jednakost i građanstvo (2014 – 2020). Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrabrog telefona i ni na koji način ne odražava stajališta Europske komisije.

The Rights Court(s) for Children

Hrabri telefon partner je na dvogodišnjem EU projektu „The Right(s) Court for Children“ zajedno s organizacijama iz Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Italije i Velike Britanije. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti i unaprjeđenje znanja djece o njihovim pravima u sudskim procesima (bilo da se pojavljuju na sudu kao žrtve, počinitelji ili svjedoci) te promoviranje pravosuđa u skladu s njihovim potrebama.

U sklopu projekta će, na osnovu ideja i preporuka uključene djece, biti osmišljena i izrađena edukativna on-line igra za djecu na temu njihovih prava u sudskim procesima. Igra će se nakon testne faze distribuirati u različitim zemljama EU te promovirati u nastavnim aktivnostima.

Osim rada na igri, predviđeni su i posjeti sudnicama te radionice na kojima sudjeluju djeca i pravosudni djelatnici kako bi se djeca educirala o svojim pravima, ali kako bi se i zaposlenici senzibilizirali za područje zaštite djece. Projekt je započeo u listopadu 2015. godine, a u navedenim aktivnostima sudjeluje i ukupno 38 učenika iz dvije srednje škole iz Zagreba – Prve gimazije i Grafičke škole.

Više o ovom projektu možete saznati ovdje.

 

Projekt „The Right(s) court for children” financiran je sredstvima iz Europske unije

 

REGIONALNI RESORNI CENTAR ZA ZAŠTITU DJECE U JUGOISTOČNOJ EUROPI

U prosincu 2014. godine započela je provedba trogodišnjeg projekta „The Regional resource center for Child Protection in South East Europe“ na kojem uz Hrabri telefon sudjeluje partneri iz 7 zemalja Jugoistočne Europe (BIH, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Kosovo i Moldavija). Financiraju ga Europska unija, OAK Foundation i Austrian Development Cooperation, a koordinira regionalni ured “Terre des homes” u Budimpešti.

Projekt se oslanja na čvrsto multidisciplinarno partnerstvo akademskih stručnjaka, stručnjaka koji direktno rade s djecom, organizacija civilnog društva i donositelja odluka o politikama iz različitih područja rada s djecom (socijalni rad, obrazovanje, policija i zdravstvo) te promiče i omogućuje razmjenu znanja, kapaciteta i ekspertiza suvremenih praksi u pružanju usluga djeci žrtvama bilo kojeg oblika nasilja. Jedno od najznačajnijih ostvarenja projekta je Child Protection Hub – jedinstvena višejezična web-platforma gdje se kroz razmjenu znanja, učenje, kreativnost i inovativnost stvara snažna zajednica praktičnog rada stručnjaka za zaštitu djece. Putem childhub.org moguće je pristupiti raznim izvorima, vijestima, istraživanjima, pomagalima, pregledati slobodna radna mjesta, prisustvovati na online i offline edukativnim događanjima te pridonijeti vlastitim znanjem i sposobnostima na čak 6 jezika: albanskom, bugarskom, engleskom, mađarskom, rumunjskom i srpsko-hrvatsko-bosanskom. Također je moguće stupiti u kontakt s ostalim stručnjacima diljem Europe, zatražiti savjet ili raspravljati o slučajevima.

Projekt je dobio podršku Pravobraniteljice za djecu i Studijskog centra za socijalni rad, a predstavljen je i Ministarstvu socijalne politike i mladih te uredu UNICEF-a u Hrvatskoj.

 

Projekt  „The Regional resource center for Child Protection in South East Europe“ financiran je sredstvima iz Europke unije

JAČANJE DJECE, RODITELJA I STRUČNJAKA U LOKALNOJ ZAJEDNICI ZA ZAŠTITU DJECE

U školskoj godini 2015./2016. Hrabri telefon je u suradnji s osnovnom školom Borovje, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ureda za financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma o Provedbi programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj, provodio projekt „Jačanje djece, roditelja i stručnjaka u lokalnoj zajednici za zaštitu djece“. Projekt se provodio u lokalnoj zajednici Borovje gdje djeluje i program Dječja kuća, a cilj mu je bio educirati sve članove lokalne zajednice o vršnjačkom nasilju te na taj način prevenirati ovaj oblik nasilja.

Aktivnosti su uključivale edukaciju nastavnika OŠ Borovje o uzrocima nasilja među djecom i načinima nastajanja nasilnih ponašanja mladih kako bi onda učinkovitije primijenili adekvatna ponašanja u direktnom radu s djecom. Također, kroz ciklus od 12 grupnih susreta radilo se s djecom kod kojih je uočena potreba za osnaživanjem i jačanjem prosocijalnog ponašanja, a paralelno su se provodile grupne radionice s njihovim roditeljima kako bi ih se potaknulo da propituju vlastite odgojne metode te ojačalo za nošenje sa svakodnevnim zahtjevima roditeljstva.

U suradnji sa Savjetovalištem Luka Ritz održane su dvije izvedbe forum teatra u OŠ Borovje. S učenicima petih razreda forum skupina radila je na temi socijalne diskriminacije, a s učenicima osmih razreda na temi seksualnog uznemiravanja. Učenici, koji su u forum teatru publika, aktivno su svojim pitanjima, savjetima i igranjem uloga sudjelovali u rješavanju problema koje je forum skupina prikazala, a cilj je bio riješiti društvene sukobe na nenasilan način.

Projekt je odobren na natječaju “Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama”.

 

                        

Problem je manji kad se podjeli

U svibnju 2016. započela je ponovna provedba projekta “Problem je manji kad se podijeli” pa su tijekom svibnja i lipnja u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske održane radionice za učenike. Cilj radionica bio je educirati djecu o dječjim pravima te ih informirati o mogućnosti dobivanja anonimne i besplatne podrške na Hrabrom telefonu za djecu (116 111).

U radionicama je u 43 škole sudjelovalo više od 4000 učenika koji su imali priliku i nazvati Hrabri telefon te postaviti volonterima svoja pitanja i brige u vezi nazivanja Hrabrog telefona. Također, tijekom provedbi radionica broj poziva na savjetodavnoj liniji za djecu porastao je za 50% što smatramo velikim uspjehom zajedničke suradnje sa školama te zahvaljujemo svim ravnateljima, stručnim suradnicima i nastavnicima na otvorenosti i želji za sudjelovanjem u ovom projektu.

Izdvajamo i neke od povratnih informacija koje smo dobili od stručnih suradnika i nastavnika:

“Zahvaljujemo Vam što ste nas uključili u ovaj projekt te se nadamo da ćete nas uključiti i u buduće projekte Hrabrog telefona.”

“Radionica im se svidjela, posebice to što smo svi zajedno razgovarali s volonterima. Bili su znatiželjni i postavljali su puno pitanja. Svidjelo im se saznanje da njihovi problemi ne moraju biti preveliki (bilo koji oblik zlostavljanja) da bi mogli nazvati Hrabri telefon.”

“Kao školski psiholog svaku ovakvu inicijativu jako pozdravljam i ravnatelju preporučujem da škola sudjeluje.”

“Korisna i zanimljiva radionica. Tema kada i od koga tražiti pomoć obrađena je na način prilagođen učenicima i njihovom uzrastu.”

“Zanimljivo im je bilo telefonirati i nisu znali da hrabri telefon može pružiti podršku u učenju i  u rješavanju problema s prijateljima.”

Popis škola koje su sudjelovale u provedbi projekta možete pronaći ovdje.

Ako ste Vi ravnatelj, stručni suradnik ili nastavnik u školi i htjeli biste informirati učenike u svojoj školi o dostupnosti Hrabrog telefona, slobodno nam se javite na e-mail info@hrabritelefon.hr.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona