Održan okrugli stol: „Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“
Objavljeno : 05.09.2014.

Kako bi razmijenili iskustva i preporuke u prevenciji cyberbullyinga i pružanju pomoći žrtvama, Hrabri telefon je, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, okupio relevantne stručnjake na okruglom stolu „Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“

Okrugli stol su pozdravnim govorima otvorili: g. Hrvoje Sardarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih, gđa. Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Dr. Slavko Antolić – pomoćnik pročelnice za zdravstvo Grada Zagreba.

Radni dio okruglog stola započeo je plenarnim izlaganjem prof. emeritus Helen Cowie, Ph.D s University of Surrey s temom The impact of cyberbullying on the emotional well-being of children and young people koje je održano putem online prijenosa. Prof. emeritus Helen Cowie je prikazala odrednice podržavajuće školske klime koja je nužna za prevenciju kroz obrazovanje za e-sigurnost. Drugo plenarno predavanje pod nazivom Cyberbullying – stari zapleti nove priče je održala prof. dr.  sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je dala pregled najnovijih rezultata istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook u Hrvatskoj, te se osvrnula na usklađenost iskustava o najboljim načinima djelovanja u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

Svoja iskustva u radu na prevenciji cyberbullyinga u Hrvatskoj izložili su u daljnjim izlaganjima prof. dr. sc. Danijel Labaš,

voditelj projekta Djeca medija, Renata Ivanković, prof., predstavnica CARNet-a i Centra za sigurniji Internet, te Sonja Burić, socijalna pedagoginja osnovne škole Retkovec koja je predstavnica stručnih suradnika osnovnih škola u projektu Hrabri čuvari, čiji je nositelj Hrabri telefon, kao i njezine učenice Katarina Ljeljak i Elizabeta Gegić, Hrabre čuvarice, odnosno učenice koje su educirane biti drugoj djeci vršnjaci-mentori kada se suoče sa cyberbullyingom i Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona koja je predstavila program Sigurniji Internet, koji Hrabri telefon provodi već 10 godina.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ureda pučke pravobraniteljice, ravnatelji i stručni suradnici osnovnih škola s područja grada Zagreba, donatori udruge, predstavnici udruga i drugih institucija relevantnih u sustavu zaštite djece.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona