Europska volonterska služba (EVS)

Od veljače 2010. godine Hrabri telefon je akreditiran kao „organizacija domaćin“, „organizacija pošiljatelj“ i „organizacija koordinator“ u sklopu programa EU Mladi na djelu (kasnije Erasmus +).

Što je program Erasmus+

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Više informacija o programu Erasmus+ možeš pronaći ovdje.

Evo što je Kinga, naša prva EVS volonterka, samostalno napisala na hrvatskom jeziku o EVS-u i svom angažmanu na Hrabrom telefonu:

„Sam studentka iz Poljske- iz Gdanjska i studiram Slavistiku i Kulturologiju. Na mojim prvim smjeru- slavistiku, učim hrvatski i sam zalubljena u Hrvatsku, Zagrebu i naravno u hrvaskum jeziku. Prije nekoliko mjeseca sam pomislila, da mogu doći u Hrvatsku na neki volonterski projekat, živjeti u mojoj omilenoj državi i što najvažnije naučiti bolje hrvatski. Preko webstranice, nalazla sam projekat Hrabrogtelefona, koji jako se meni sviđao, jer volim rad s djecom, a isto sam pomislila da mogu preko toga projekata odmotati svoju kreativnost. Sada već 3 tjedna radim u Dj. Kuću Borovje, sada u ljeto imamo obične ljetne radionice, ali tjekom školske godine imat ću svoje radionice s nekim suvoditeljom. Dok sada jako meni se sviđa ta volontarska razmjena i mislm da to je vrjedno ići u neke druge dražave na takvi EVS projekat. Ne moraš ići kao i ja na jednu godinu, možeš ići na taj short-time project, koji traje do dva mjeseca.

Preko EVS-a možes volontirati u svim državama Europske Unije i državama koje su partneri za taj projekt (kao što je i Hrvatska).

Što moraš napraviti? Zapravo ne puno. Prvo moraš naći projekt koji te zanima, u državi u kojoj želis volontirati. Sve projekate možes naći na webstranici: www.ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus. Zapravo misliš, da sve zvuči odlično ali da to je težko ići negdje, raditi besplatno, a zapravo moraš negdje stanovti, nešto jesti. To nije nekakvi problem, jer EVS projekt financira tebi stan ili sobu, hranu, potroške putovanja i mali džaparac. Kao i ja sam došla u Hrvatsku, tako i svaki od vas može doći u neke druge države( a ne samo u Europi, jer postoju projekate i u Africi i u Južnoj Americi itd.), upoznati novih prijtelja, naučiti malo jezik, odmotati svoju krativnost i realizirati nekoliko projekata. Što više, u vrjeme trajanja vaše EVS razmjene, dolazite na nekoliko workcampa gdje možete naučiti puno, a i isto upoznati novih prijatelja i zabavljati se malo.“

U međuvremenu smo dobili još nekoliko volontera, posebno bih istaknuli našu Audrey iz Francuske koja se na Hrabrom telefonu zadržala punih godinu dana (šk. godina 2014/15).

Audrey je vodila više radionica sa djecom u Dječjoj kući Borovje te se posebno integrirala među domaće volontere! Na pitanje što ju je najviše privuklo na program Hrabrog telefona, kaže da direktan rad s djecom, veliki broj domaćih volontera te rad za nešto u čemu vidi smisao!

Osjeća da je i svoju struku unaprijedila volontiranjem, pošto je po struci socijalni pedagog.

 

 

 

 

 

 

 

U rujnu 2015. godini Hrabri telefon je primio djevojku Judith iz Španjolske koja će biti s nama do kraja ljeta 2016. godine. Judith se hrabro uključila u direktan rad s djecom te stekla već poznanstva u Zagrebu 🙂

 

 

 

 

 

 

U školskoj godini 2016./2017. tim Dječje kuće Borovje pojačala je Cristina, također iz Španjolske. Ona će voditi kreativne preventivo-socijalizacijske radionice za djecu, a evo kako se predstavila na početku svoje avanture: ”I’m Cristina; a positive, energetic and smily girl from Gijón (Spain), the best place in the world (I’m traveling to try to find somewhere better, but it’s getting really hard). I have two degrees, the first to be a teacher in primary school and the second one is for “Sciences of Sport”. I love reading, trekking, running, crocheting, dancing… and much more! I’m here in Zagreb and very happy to face new challenges. I wanted to help others, work with children, as I love and I really enjoy working with them, and also learn from this experience, improve my skills and give my best.. when I saw Hrabri telefon project I though: ‘it has all of that’. 

 

 

 

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona