Psihosocijalna podrška roditeljima i djeci s teškoćama u razvoj

Hrabri telefon u partnerstvu sa Centrom iLab provodi trogodišnji projekt „Psihosocijalna podrška roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju“ koji financira Ministarstvo zdravstva.

Za cilj ima pravovremeno uočavanje teškoća u razvoju djece, pružanje rane intervencije djeci s teškoćama u razvoju i unaprjeđenje mentalnog zdravlja svih članova obitelji djece s teškoćama u razvoju.

AKTIVNOSTI:

  • INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE– Roditelji zajedno sa stručnjakom mentalnog zdravlja se osnažuju i pripremaju na izazove koje roditeljstvo djece sa teškoćama u razvoju nosi. Osim savjetovanja uživo, roditelji podršku mogu dobiti i putem telefonskog i e-mail savjetovanja (Hrabri telefon za mame i tate: 0800 0800, savjet@hrabritelefon.hr).
  • „KAVA S HRABRIM“- Grupne radionice namijenjene su roditeljima djece s teškoćama u razvoju gdje roditelji razmjenjuju iskustva vezana uz izazove roditeljstva te uz stručne savjete dobivaju emocionalnu podršku.
  • „MJESTO ZA MENE“ – Grupne radionice namijenjene su braći i sestrama djece s teškoćama u razvoju. Djeci se pomaže da bolje razumiju i prihvate obiteljsku situaciju, izraze svoje osjećaje te dobiju podršku vršnjaka sa sličnim iskustvom.
  • PROCJENE SENZORNE INTEGRACIJE ZA DOJENČAD (0-3 GODINE): Ukoliko Vaše dojenče prekomjerno plače, ne može usnuti, odbija maženje, stalno ga morate nositi bez pauze i slično javite se na procjenu senzorne integracije. Procjena se sastoji od ukupno 5 susreta.
  • PROCJENE SENZORNE INTEGRACIJE DJECE RANE I PREDŠKOLSKE I ŠKOLSKE DOBI: Senzorna procjena djeteta od ukupno 5 susreta na temelju koje se izrađuje senzorni profil djeteta te se po potrebi dijete može uključiti u druge programe Centra iLab.

 

Projekt nudi ograničen broj besplatnih aktivnosti za obitelj i djecu s teškoćama u razvoju.

Provoditelji aktivnosti

Stručnjaci mentalnog zdravlja (psiholozi, socijalni radnici, senzorni pedagozi) sa iskustvom rada s djecom i roditeljima te sa specifičnim znanjima iz različitih psihoterapijskih pravaca ili iz edukacija senzorne integracije.

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona