Održan drugi po redu partnerski sastanak na projektu ‘CARE’
Objavljeno : 05.02.2021.

Održan drugi po redu partnerski sastanak na projektu ‘CARE’

Drugi sastanak partnerskih organizacija okupljenih na europskom projektu pod nazivom ‘Leaving with Care – Living with Care’ (skraćeno ‘CARE’), sufinanciran sredstvima Europske Unije (Rights, Equality & Citizenship Programme – REC), održan je online 2. veljače 2021.

Sastanku su prisustvovali stručnjaci iz udruge ‘The Smile of the Child’, organizacije koja vodi projekt ‘CARE’, kao i predstavnici iz drugih partnerskih organizacija: udruga ‘SOS IL TELEFONO AZZURRO ONLUS’ iz Italije, ‘HOPE FOR CHILDREN CRC POLICY CENTER’ sa Cipra te ‘HRABRI TELEFON’ iz Hrvatske.

Projekt ‘CARE’ je usmjeren na osnaživanje stručnjaka (socijalnih radnika, policijskih djelatnika, medicinskog osoblja, stručnjaka na savjetodavnim linijama, predstavnika zakonodavnih tijela, sudaca za maloljetnike) za pružanje trauma-informiranih usluga djeci s iskustvom zlostavljanja i zanemarivanja prilikom istražnih procesa te postupaka izdvajanja i smještaja djece izvan njihove primarne obitelji.

Predstavnici pružatelja usluga u području mentalnog zdravlja, socijalne i zdravstvene skrbi te policije i pravosuđa uključeni su u niz aktivnosti projekta ‘CARE’ usmjerenih na prevenciju, tretman i smanjivanje rizika od dodatne traumatizacije djece tijekom ovih postupaka.

Na drugom partnerskom sastanku, projektni je tim napravio pregled svih dosadašnjih aktivnosti i postignutih rezultata te se razgovaralo o implementaciji zaključaka s prvih sastanaka nacionalnih radnih skupina održanih u Hrvatskoj, Italji, Grčkoj i Cipru, uz sudjelovanje stručnjaka iz sudstva, socijalne skrbi, zdravstva, dječjih domova, stručnjaka na savjetodavnim linijama te iz obrazovnih institucija.

Također, razgovaralo se i o predstojećim aktivnostima kao što je procjena specifičnih potreba stručnjaka za dodatnom edukacijom (socijalnih radnika, policijskih djelatnika, medicinskih djelatnika, pomagača na savjetodavnim linijama predstavnika sudova za mladež te predstavnika zakonodavnih tijela), a koja će voditi ka razvoju Europskog vodiča za trauma-informirani pristup s ciljem ublažavanja dodatne traume koju djeca mogu iskusiti prilikom istražnih procesa te postupaka izdvajanja i smještaja izvan primarne obitelji.

Materijali razvijeni u okviru projekta ‘CARE’ koristit će se za stvaranje priručnika s preporukama za razvoj i primjenu specifičnih javnih politika kako bi se poboljšala detekcija, identifikacija i reagiranje na slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja djece u provedbi istražnih procesa te postupaka izdvajanja i smještaja djece izvan primarne obitelji, uz istovremeno jačanje međusektorske koordinacije, suradnje i razumijevanja između javnih institucija, nevladinih organizacija i obrazovnih institucija u području trauma-informiranog pristupa i pružanja trauma-informiranih usluga.

Na kraju sastanka, razgovaralo se o kvalitativnim, adminstrativnim i financijskim detaljima upravljanja i koordinacije projektom, kao i o prepoznatljivosti i vidljivosti projekta.

Za više informacija o projektu ‘CARE’, posjetite web stranicu projekta: www.project-care.eu
Projekt ‘CARE’ (REC-RRAP-GBV-AG-2019-881561) je financiran sredstvima EU (Rights, Equality & Citizenship Programme 2014 – 2020) te je vrijeme provedbe do 31.03.2022.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost njenih autora i Europska Komisija se ne može smatrati odgovornom za uporabu informacija koje se u njoj nalaze.

Sufinancirano sredstvima Programa za prava, jednakost i građanstvo (2014 – 2020) Europske unije