Aktivnosti Hrabrih čuvara
Objavljeno : 19.06.2017.

Projekt „Hrabri čuvari“ koji je financiran uz potporu Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a u koji su uključene OŠ Novska i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica stigao je do kraja aktivnosti za ovu školsku godinu. Svrha projekta je unapređenje sigurnosti djece na društvenim mrežama te smanjenje govora mržnje i nasilja među djecom na internetu.

“Hrabri čuvari”

Kroz projekt su se do sada održale fokus grupe, edukacija za nastavnike, predavanje za roditelje, izabrano je 16 Hrabrih čuvara (učenici 4., 5.  i 6. razreda) te su održane radionice s njima.  Hrabri čuvari OŠ Novske su Luka Čevizović, Ines Vojković, Roko Mirosavljević, Valentina Jelinić, Frano Brtan, Nika Baić, Matea Cepanec i Tomislav Salaj uz podršku voditeljice socijalne pedagoginje Emire Navijalić. Dok su Hrabri čuvari OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica: Jana Držanić, Dušanka Oršuš, Hana Jankulija, Luka Šegović, Mateja Ignac, Karlo Puklek, Matija Puklek i Nikola Horvat koji su imali podršku svoje psihologinje Magdalene Lipić i učiteljice informatike Ive Mihalic-Krčmar. Pouzdanost, komunikativnost, odgovornost, kreativnost, temeljitost u izvršavanju zadataka, samo su neke od vrlina Hrabrih čuvara.

Aktivnosti na temu sigurnog interneta

Nakon što su se Hrabri čuvari educirali kroz ciklus od 4 radionice na temu sigurnog interneta krenuli su u planiranje i provedbu aktivnosti u svojim školama tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja 2017. g. Aktivnosti su uključivale pripremu poster prezentacije o Hrabrim čuvarima i predstavljanje po razredima, izradu plakata o pravilima ponašanja na internetu, prednostima i nedostacima interneta, idejama kako se zaštititi na internetu, razlikama od drugih oblika nasilja i najvažnijim karakteristikama na internetu. Učenici su po razredima održali radionice s učenicima na satovima razredne zajednice, a tijekom velikih odmora igrali su i memory Hrabrog telefona na temu sigurnog surfanja te su izradili i svoj logo. A puno toga još imaju u planu za sljedeću godinu! Kao pomoć u izvršavanju aktivnosti, Hrabrim čuvarima su dodijeljeni mentori koji su prethodno prošli edukaciju za nastavnike na ovu temu.

Ljetna škola

Konačna aktivnost bila je ljetna škola koja se održala 09.-11.06.2017.g. u Novom Vinodolskom, u organizaciji Hrabrog telefona. U ljetnoj školi su sudjelovale obje skupine Hrabrih čuvara sa svojim voditeljicama Ivom i Emirom te 4 voditeljice s Hrabrog telefona – Ana, Iva, Lucija i Vanda. Cilj susreta bio je da se tijekom vikenda djeca međusobno upoznaju, zabave, nauče nešto novo o ovoj temi te u konačnici snime 2 video uratka na temu sigurnosti na internetu. I upravo tako je i bilo – dani su nam bili ispunjeni od jutra do mraka: kupali smo se, igrali društvene igre i razne aktivnosti, snimali, izrađivali plakate, šetali, upoznavali Novi Vinodolski i najvažnije stekli smo nova prijateljstva koja će se nastaviti i u idućoj školskoj godini. Budućim planovima se već sada veselimo, a dok oni ne stignu uživat ćemo u prisjećanju na lijepe trenutke kroz video uratke koje smo snimili, a koji su trenutno u završnim fazama montiranja! 🙂

Za kraj želimo reći hvala veselim i marljivim Hrabrim čuvarima i njihovim predanim i organiziranim voditeljicama što su se uključili u ovaj projekt! Bilo je predivno surađivati sa svima vama i družiti se cijele ove školske godine.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona