Pružanje savjetodavne pomoći djeci žrtvama kaznenih djela i njihovim roditeljima
Objavljeno : 01.10.2023.

Hrabri telefon, u suradnji s policijskim postajama Grada Zagreba, pruža uslugu psihološke savjetodavne pomoći djeci koja su bila žrtve kaznenih djela. Na ovom mjestu, želimo vam predstaviti na koji način pružamo pomoć, što možete očekivati te zašto je od iznimnog značaja brzo reagirati kad je riječ o psihološkoj traumi vašeg djeteta.

Ova usluga nije dio istražnog postupka i predstavlja isključivo vid emocionalne podrške i psihoedukacije djeci i roditeljima!

 

Zašto je prva psihološka pomoć nakon doživljenog kaznenog djela toliko važna?

Kaznena djela često predstavljaju vrlo stresne i traumatske događaje za djecu. Istraživanja su pokazala da brza intervencija i specifični razgovor nakon takvih događaja mogu spriječiti razvoj dodatnih emocionalnih i socijalnih problema. Ovi problemi mogu uključivati povećanu anksioznost, depresivno raspoloženje, povlačenje u sebe, izbjegavanje školskih i drugih obveza, razdražljivost, razvijanje strahova, tjelesne tegobe poput bolova u trbuhu i glavobolja, nepovjerenje, osjetljivost na okolinske čimbenike koji podsjećaju na traumatsko iskustvo te mnoge druge manifestacije.

 

Što možete očekivati od naše usluge?

Stručnjakinje s Hrabrog telefona će vas kontaktirati  u roku od 48 sati od primitka obavijesti od strane policijske postaje o prijavljenom kaznenom djelu. Kako bi djetetu pomogli na najbolji mogući način, važno nam je da imamo mogućnost razgovarati direktno s njim.

Razgovor s djetetom vodit će se s obzirom na njegove emocionalne sposobnosti, stvarajući siguran prostor u kojem će dijete moći podijeliti svoju priču onoliko koliko se osjeća spremnim/om. Ovaj razgovor predstavlja prvi od planirana tri poziva. Drugi poziv bit će upućen djetetu nakon dva tjedna, dok će treći slijediti nakon tri mjeseca. Ovime osiguravamo kontinuirano praćenje emocionalnog stanja i mentalnog zdravlja djeteta nakon traumatskog iskustva te provjeravamo oporavlja li se dijete kako je očekivano. U slučaju dodatnih potreba, Hrabri telefon nudi mogućnost češćih poziva (jednom tjedno) ili susreta uživo u prostorima Društvenog centra Borovje, na adresi Bože i Nikole Bionde 7.

Uslugu psihološkog savjetovanja nudimo i roditeljima. Roditeljima često bude teško nositi se sa simptomima nakon doživljenog traumatskog događaja djeteta i važno je da kroz razgovore dobiju potrebne savjete i podršku kako se nositi s djetetovim reakcijama te osnažiti sebe.

 

Tko će komunicirati s vašim djetetom?

Savjetovateljice s Hrabrog telefona su visoko obrazovane stručnjakinje u području psihologije, socijalnog rada i psihoterapije, dodatno educirane za pružanje pomoći u kriznim situacijama te pružanje prve psihološke pomoći. Svako dijete će komunicirati s jednom osobom tijekom tri mjeseca (ili do godinu dana) pružanja ove usluge.

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona