Završno predstavljanje trogodišnjeg programa Hrabrog telefona „Suradnjom civilnog društva s javnim institucijama do promicanja kompetentnog roditeljstva i jačanja djece i obitelji u riziku“
Objavljeno : 08.09.2014.

6. svibnja 2014. godine, u prostoru savjetovališta Snaga obitelji i Dječje kuće Borovje, održano je završno predstavljanje trogodišnjeg programa „Suradnjom civilnog društva s javnim institucijama do promicanja kompetentnog roditeljstva i jačanja djece i obitelji u riziku“ koji se provodi od 2011. godine u sklopu Savjetovališta „Snaga obitelji“.

Završnom predstavljanju prisustvovali su gđa. Ivana Horvat iz Ministarstva socijalne politike i mladih, g. Slavko Antolić, pomoćnik Pročelnice za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb (Podružnice Novi Zagreb, Trnje i Peščenica), odgajateljica Dječjeg doma Zagreba (Podružnica Laduč), suradnici iz drugih udruga i osnovnih škola s područja lokalne zajednice u kojoj Savjetovalište djeluje te savjetovatelji iz Savjetovališta.

Programom „Suradnjom civilnog društva s javnim institucijama do promicanja kompetentnog roditeljstva i jačanja djece i obitelji u riziku “potpisana su partnerstva s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, Podružnicama Novi Zagreb, Peščenica i Trnje čime je omogućen sveobuhvatan i pravovremeni pristup te kontinuirani tretman obitelji.

U sklopu ovog programa provodi se i projekt Zagrlimo s(<3)e u partnerstvu s Dječjim domom Zagreb, s ciljem osnaživanja djece smještene u podružnicama Laduč, Matoš i V. Nazor.

Predsjednica Hrabrog telefona i koordinatorica programa Snaga obitelji Hana Hrpka otvorila je završno predstavljanje uvodnim pozdravom te se u svom obraćanju osvrnula na rad Savjetovališta u zadnje tri godine i naglasila važnost ovog programa kako za roditelje koji se dobrovoljno žele uključiti u savjetovanje, odnosno školu za roditelje, tako i za rizične obitelji upućene iz centra za socijalnu skrb te obitelji kojima je već izrečena neka od mjera iz obiteljsko-pravne zaštite. Broj korisnika u savjetovalištu Snaga obitelji svake godine rastao, zbog čega se dotadašnji stručni kadar morao povećati kako bi sve obitelji mogle dobiti brzu i efikasnu pomoć i podršku, a bez financijske potpore koju nam je omogućilo Ministarstvo socijalne politike i mladih to ne bi bilo moguće osigurati. Sveukupno je u ove gotovo tri godine individualna savjetodavna pomoć pružena 660 roditelja i 548 djece kroz 972 susreta. Osim toga, Savjetovalište je mjesto gdje se prema potrebama same obitelji, roditelji i djeca nastoje uključiti i u druge aktivnosti Savjetovališta osim individualnog savjetovanja, kao npr. u aktivnosti Dječje kuće Borovje (preventivno-socijalizacijske radionice i pomoć pri učenju) te Školu za roditelje. Tako je 47 djece bilo uključeno u radionice te 77 roditelja u Školu za roditelje.

Važno je istaknuti da nastojimo kad god je to moguće uključiti i djecu i roditelje u aktivnosti jer poteškoće s kojima se obitelji suočavaju nikad nisu jednostrane i potrebno je uključiti sve članove obitelji.

Velika je dodatna vrijednost ovog programa rad volontera – mladih budućih stručnjaka koji su (njih 155) kroz ovaj program educirani za grupni preventivni rad s djecom i redovito supervizirani. Volonteri su provodili radionice osnaživanja djece u Dječjem domu Zagreb te preventivne radionice u Dječjoj kući Borovje kao i radionice pomoći pri učenju.

Gđa. Ivana Horvat te g. Slavko Antolić istaknuli su kako su trogodišnji programi izuzetno važni jer se njima postiže kontinuitet i prepoznatljivost pojedinog programa kako od strane struke tako i od strane korisnika. Grad Zagreb i Ministarstvo socijalne politike i mladih prepoznaje udrugu Hrabri telefon i njezine projekte kao uspješne i kvalitetne te se nadaju nastavku programa jer se pokazao kao vrlo značajan za korisnike i lokalnu zajednicu u cijelosti.

Djelatnice Centra za socijalnu skrb Zagreb, iz Podružnica Peščenica i Novi Zagreb istaknule su kako je suradnja sa Savjetovalištem „Snaga obitelji“ pridonijela pružanju pomoći obiteljima na kvalitetniji i sustavniji način. Također, navode da su od velikog značaja povratne informacije koje dobivaju od djelatnika Savjetovališta, odnosno multidisciplinaran pristup Savjetovališta. Također, istakle su da im povratne informacije koje dobivaju od samih korisnika o Savjetovalištu daju dodatnu sigurnost u kvalitetu tretmana koje Savjetovalište pruža.

I odgajateljica iz Dječjeg doma Zagreb, iz Podružnice Laduč, istaknula je kako je kod djece koja su uključena u radionice vidljivo veće samopouzdanje i lakše izražavanje emocija što je od izuzetne važnosti za djecu bez roditeljske skrbi.

Također, istaknuta je važnost upoznavanja drugih ustanova koje djeluju u lokalnoj zajednici te usluga koje oni pružaju. Bolja povezanosti s drugim ustanovama u lokalnoj zajednici omogućuje razmjenu informacija čime se poboljšava i kvaliteta pruženih usluga za korisnike, kao i sami pristup stručnjaka poteškoćama obitelji s kojima se suočavaju.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona