Analiza pružanja savjetodavnih usluga djeci
Objavljeno : 13.03.2024.

Mreža udruga za zaštitu prava djece objavljuje sažetak politike i izvještaj o analizi pružanja savjetodavnih usluga djeci. Mreža se sastoji od 18 udruga za djecu iz cijele Hrvatske koje su u svojem radu uočile niz izazova u pružanju usluga savjetovanja svojim korisnicima.

Pravovremene, kvalitetne i besplatne savjetodavne usluge važan su oblik podrške najranjivijoj djeci – djeci s teškoćama, invaliditetom, bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s problemima u ponašanju, žrtvama nasilja, u osjetljivim obiteljskim situacijama, s iskustvom i u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, njihovim roditeljima i cijeloj obitelji.

Analiza je provedena kroz fokusne grupe s korisnicima, tematske intervjue s pružateljima usluge, upitnik za udruge te kroz analizu relevantnih dokumenata. Detektirani su ključni izazovi i predložene preporuke za unaprjeđenje savjetodavnih usluga.

Kompletan izvještaj o analizi može se preuzeti ovdje: Izvjestaj o pracenju_analiza pruzanja savjetodavnih usluga djeci, a sažetak politike ovdje: Sazetak politike_analiza pruzanja savjetodavnih usluga djeci.

Projekt “Mreža suradnje za ostvarivanje dobrobiti i prava djece”  je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.