Vršnjaci pomagači – primjer dobre prakse Hrabrog telefona
Objavljeno : 15.11.2012.

Već je u prošlim člancima navedena uloga vršnjaka u borbi protiv nasilja i promicanju razumijevanja i tolerancije među djecom i mladima. Hrabri telefon je uočio važnost vršnjaka u razvijanju kvalitete rada u školama te pokrenuo pilot projekt pod nazivom Vršnjak pomagač. Na temelju pilot projekta, Hrabri telefon je tiskao priručnik za Vršnjake pomagače koji sadrži niz radionica vezan uz dječja prava i obveze, toleranciju, nenasilno rješavanje sukoba, upoznavanje sebe i svojih potreba i slično.

U suradnji s OŠ Lovro Pl. Matačić 2011. godine, stručnjaci Hrabrog telefona educirali su 14 vršnjaka pomagača iz 7 razreda (5-7. razred). Svaki razred je odabrao dva učenika, koji će nakon edukacije predstavljati suvoditelje u vođenju radionica sa svojim prijateljima iz razreda.

Uloga vršnjaka pomagača je posredništvo između odraslih osoba i djece njihovog uzrasta u razredu. Samim izborom od strane svojih vršnjaka postaju pozitivan primjer drugim učenicima i ukazuju na to koliko se pozitivni oblici ponašanja vrednuju i cijene. Osim što edukacijom dobivaju vještine i znanja za sebe (o vođenju grupe, komunikaciji, toleranciji, uvažavanju različitih mišljenja…), isto znanje prenose na svoje vršnjake putem unaprijed osmišljenih radionica. Tijekom same edukacije djeca su izražavala zabrinutost za pojedine učenike koji se često nalaze u ulozi žrtve nasilja te su zajedno s voditeljicama i stručnom službom dolazili do nekih solucija kako oni sami mogu pozitivno utjecati u takvim situacijama.

Stručna služba u školi dala je povratnu informaciju nakon provedene edukacije da vrlo često zna vidjeti Vršnjake pomagače na hodnicima kako razgovaraju sa „žrtvama nasilja“ te traže savjet od psihologa i pedagoga kako postupiti u određenoj situaciji. Interesantno je da djeca vrlo brzo osjete odgovornost za školsko okruženje, iako uvijek dobiju uputu da su oni ipak tu pomagači i neprocjenjiv pozitivan primjer, ali da pravu odgovornost ipak nose odrasle osobe. Vidjeti djecu osnovnoškolske dobi kako vode radionice sa svojim vršnjacima i kako se pripremaju za njih, jest jedno od pokazatelja koliko djeca zapravo mogu imati utjecaja na svoje okruženje.

Hrabri telefon nastavlja suradnju s OŠ Pl. Matačić i u ovoj školskoj godini educira novu generaciju Pomagača, ali i nastavlja sa podrškom staroj educiranoj postavi.