Hrabri telefon partner u kampanji Kad te boli, moraš reći vol. 2
Objavljeno : 13.09.2016.

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, inicijativa BoliMe drugu godinu za redom pokrenula je kampanju Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., u zagrebačkom Oktogonu postavljena je javna interaktivna instalacija što je bilo i centralno događanje kampanje. Instalacija je projekt dizajnerice Drage Komparak kojom se prenosi poruka: Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. 

Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj.  U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija.

U utorak, dan nakon postavljanja instalacije koja će za javnost biti dostupna do 14. listopada, volonteri Hrabrog telefona su bili na raspolaganju građanima zainteresiranima za samu instalaciju, temu mentalnog zdravlja mladih i rad udruge. Psihologinje Hrabrog telefona Sara Milavec i Anamarija Vuić održale su 12. listopada u Prvoj gimnaziji u Zagrebu za sve zainteresirane roditelje predavanje na temu: “Nasilje među djecom – što mogu roditelji?”.

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje. Video možete pogledati ovdje

Osim Hrabrog telefona, partneri Inicijative BoliMe su udruge CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra i Djeca prva, a kampanju podupire Biovega. Inicijativa je podrška mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona