Pozvani smo na konferenciju povodom 25 godina Konvencije o pravima djeteta u Brnu, Češka
Objavljeno : 26.09.2014.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi Republike Češke u suradnji s Uredom za međunarodnu pravnu zaštitu djece,   povodom obilježavanja 25 godina Konvencije o pravima djeteta, organizirao je konferenciju pod nazivom Tradicionalni fenomeni i novi trendovi u području dječjih prava – praksa participativnih prava i elektroničko nasilje,   koja se održala 20. i 21. 11. 2014.   u Brnu.

Konferencija je nastojala povezati tradicionalne teme u području dječjih prava s novim problemima te skrenuti pozornost na aktualnosti u području zaštite djece te naglasiti potrebu za stvarnim koracima u  zaštiti djece od zlostavljanja elektronskim putem koje se u posljednje vrijeme razvilo kao novi fenomen.

Konferenciju je otvorila ministrica rada i socijalne skrbi Michaela Marksova,   a sudjelovali su predstavnici različitih visokoobrazovnih institucija, državnih tijela te nevladinih organizacija, poput stručnjaka  s Brno Instituta za interdisciplinarne studije, Sveučilišta Trnava,   Ministarstva vanjskih poslova Češke,   Lige za ljudska prava, suci Ustavnog suda,  

Vrhovnog suda, profesori s Sveučilišta Masaryk, stručnjaci Ureda za međunarodnu pravnu zaštitu djece,   dječjih SOS linija,   policije te organizacije Saferinternet.

Program je obuhvatio teme koje se bave različitim aspektima participativnih prava djeteta, perspektive najčešće sudske prakse, praktične manifestacije u zaustavljanju nasilja nad djecom te najnovije spoznaje u nasilju elektroničkim putem.

Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba pozvani su predstaviti rezultate prošlogodišnjeg istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na društvenoj mreži Facebook i internetu općenito. Predavanje pod nazivom  How much time children in Croatia use the Internet and Facebook and risks održala je Ella Selak Bagarić,

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona