Poruka Dječjeg odbora povodom obilježavanja 25 godina Konvencije o pravima djeteta
Objavljeno : 20.09.2014.

Konvencija o pravima djeteta (Convention on the Rights of the Child) međunarodni je ugovor Ujedinjenih naroda kojim su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdrvastvena i kulturna prava djece. Djecom se smatra svako ljudsko biće mlađe od osamanaest godina, osim ako se u nekoj zemlji i u njenom zakonodavstvu punoljetnost ne stječe navršetkom neke druge životne dobi. Poštivanje Konvencije nadzire Odbor za prava djeteta UN-a.

Opća skupština je Konvenciju prihvatila 20. studenog 1989. Na snagu je stupila 2. rujna 1990. nakon što ju je ratificirao potreban broj zemalja članica. U Hrvatskoj je na snazi od 8. listopada 1991.

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989.  godine “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Obilježavanjem ovog dana se želi senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona