Predavanje Bragi Gudbrandssona o socijalnim uslugama prilagođenim djeci i modelu dječje kuće – Barnahus
Objavljeno : 28.09.2014.

Bragi Gudbrandsson, islandski sociolog i ravnatelj vladine Agencije za zaštitu djece na Islandu, 25. ožujka 2014. održao je predavanje pod nazivom “Socijalne usluge prilagođene djeci i model dječje kuće“. Organizator predavanja bila je Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, a suorganizatori Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“.

U ime organizatora skup su pozdravili predstavnici Poliklinike dr.
Domagoj Štimac, zamjenik ravnateljice i dr.sc. Bruna Profaca, Voditeljica dijagnostike i tretmana, sutkinja Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca te prof.dr.sc. Nina Pećnik, u ime Centra „Rastimo zajedno“.

Skupu su prisustvovali djelatnici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, stručnjaci Hrabrog telefona, suci i stručni suradnici Županijskog suda u Zagrebu te Općinskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici, voditelji i djelatnici CZSS Zagreb, predstavnici dječjih domova, UNICEF-a, Ureda pravobraniteljice za djecu, stručnjaci iz dječjih vrtića, stručnjaci mentalnog zdravlja i dr.

Skupina “Djeca pod rizikom” u okviru Vijeća baltičkih država

Bragi Gudbrandsson zaštitom prava djeteta te problemima zlostavljanja i zanemarivanja djece bavi se trideset godina.

Višegodišnji je suradnik stručnih tijela Vijeća Europe u području pravosuđa prilagođenog djeci te politike podrške pozitivnom roditeljstvu. Bio je konzultant radne skupine Preporuke o pravima djece u institucijama te radne skupine Preporuke o socijalnim uslugama prilagođenim djeci i obiteljima. Također, član je radne skupine Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja.

Bragi Gudbrandsson je član skupine „Djeca pod rizikom“, u okviru Vijeća baltičkih država od 2002. čiji je bio i prvi predsjednik. Gudbrandsson je držao predavanja u više od dvadeset europskih zemalja o različitim pitanjima prava djece te je autor publikacije „Djeca pod rizikom u sustavu skrbi“.

Bragi Gudbrandsson je osnivač Dječje kuće (Barnahus), djeci primjerenog, multidisciplinarnog centra za sveobuhvatan pristup seksualno zlostavljanom djetetu. Ovaj centar prepoznat je kao primjer dobre prakse od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) te je 2006. kao model multidisciplinarnosti dobio i priznanje ovog udruženja.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona