ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA ‘HRABRI ČUVARI – NE ZA NASILJE!’
Objavljeno : 20.11.2013.

Izobrazbom stručnih suradnika osnovnih škola grada Zagreba o cyberbullyingu, na kojoj je 19.11. u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba sudjelovalo ukupno 30 stručnim suradnika i nastavnika, započela je provedba projekta Hrabri čuvari – ne za nasilje! čiji je nositelj Hrabri telefon.

Ovaj je projekt pobijedio na  natječaju za financiranje Hrvatskog telekoma “Zajedno smo jači”  u kategoriji “Integracija u digitalno društvo i društvo znanja”.

Osnovni su  ciljevi savjetovati nastavnike o mogućnostima škole u zaštiti djece od cyberbullyinga i stručno ih podržati u slučaju potrebnih intervencija. Ovaj pilot projekt je usmjeren na osnaživanje djece i škole kao zajednice u prevenciji cyberbullyinga među djecom, a temelji se na primjerima dobre prakse drugih zemalja, te rezultatima znanstvenih istraživanja. Stručni suradnici osnovnih škola će educirati učenike o cyberbullyingu i osnažiti ih kako bi se mogli zaštititi, a aktivnosti su predviđene do kraja školske godine 2013/14.

Intenzivna cjelodnevna edukacija bila je usmjerena na identifikaciju različitih oblika cyberbullyinga; razumijevanje potencijalnih emocionalnih, psiholoških i ponašajnih posljedica; prepoznavanje znakova upozorenja kod djece, te prikaz iskustava Hrabrog telefona – nakon 10 godina provedbe projekta Sigurniji Internet. Polaznicima su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Dragana Matešković, prof. iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prezentirale i razlike u psihološkim karakteristikama djece koja doživljavaju, čine ili istovremeno doživljavaju i čine nasilje na facebooku, te koje su specifičnosti u tretmanu djece izložene cyberbullyingu. Predavanje je održao i Velimir Tišma, struč. spec. krim. iz službe prevencije Ureda načelnika Policijske uprave Zagrebačke, koji je prikazao postupke policije u slučajevima cyberbullyinga. Također, na radionici smo ispitali i kako odgovoriti na cyberbullying incidente iz perspektive djeteta, roditelja, školske i razredne zajednice, te smo održali koordinacijski sastanak i dogovorili načela rada.

Posebno smo ponosni na interes stručnih suradnika u osnovnim školama grada Zagreba da se uključe u ovaj projekt, ali i na želju za dodatnim doprinosom koji su kolegice iskazale na koordinacijskom sastanku. Kako je riječ o pilot projektu, vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i ulaganjima pružiti odgovor na danas vrlo aktualan i, nažalost, prisutan problem među djecom.

Zahvaljujemo osnovnim školama koje su nam partneri u ovom projektu:

OŠ Pantovčak

OŠ Ljubljanica

OŠ Trnjanska

OŠ A. Cesarca

OŠ Markuševec

OŠ Popovača

OŠ Špansko Oranice

OŠ dr. A. Starčević

OŠ Izidora Kršnjavoga

OŠ dr. Vinka Žganca

OŠ Matije Gupca

Dom za odgoj djece i mladeži Zagreb

OŠ Jure Kaštelana

OŠ Davora Trstenjaka

OŠ Čučerje

OŠ Medvedgrad

OŠ Retkovec

OŠ Kustošija

OŠ Stenjevec

OŠ Zapruđe

OŠ Jure Kaštelana

OŠ Matko Laginja

OŠ I. Gundulića

OŠ T. Brezovačkog

OŠ M. Jurić Zagorke

OŠ Pavleka Miškine

 

Kontakt osoba: Ella Selak Bagarić, mag. psych.; ella@hrabritelefon.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona