ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA ‘HRABRI ČUVARI – NE ZA NASILJE!’
Objavljeno : 20.11.2013.

Izobrazbom stručnih suradnika osnovnih škola grada Zagreba o cyberbullyingu, na kojoj je 19.11. u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba sudjelovalo ukupno 30 stručnim suradnika i nastavnika, započela je provedba projekta Hrabri čuvari – ne za nasilje! čiji je nositelj Hrabri telefon.

Ovaj je projekt pobijedio na  natječaju za financiranje Hrvatskog telekoma “Zajedno smo jači”  u kategoriji “Integracija u digitalno društvo i društvo znanja”.

Osnovni su  ciljevi savjetovati nastavnike o mogućnostima škole u zaštiti djece od cyberbullyinga i stručno ih podržati u slučaju potrebnih intervencija. Ovaj pilot projekt je usmjeren na osnaživanje djece i škole kao zajednice u prevenciji cyberbullyinga među djecom, a temelji se na primjerima dobre prakse drugih zemalja, te rezultatima znanstvenih istraživanja. Stručni suradnici osnovnih škola će educirati učenike o cyberbullyingu i osnažiti ih kako bi se mogli zaštititi, a aktivnosti su predviđene do kraja školske godine 2013/14.

Intenzivna cjelodnevna edukacija bila je usmjerena na identifikaciju različitih oblika cyberbullyinga; razumijevanje potencijalnih emocionalnih, psiholoških i ponašajnih posljedica; prepoznavanje znakova upozorenja kod djece, te prikaz iskustava Hrabrog telefona – nakon 10 godina provedbe projekta Sigurniji Internet. Polaznicima su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Dragana Matešković, prof. iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prezentirale i razlike u psihološkim karakteristikama djece koja doživljavaju, čine ili istovremeno doživljavaju i čine nasilje na facebooku, te koje su specifičnosti u tretmanu djece izložene cyberbullyingu. Predavanje je održao i Velimir Tišma, struč. spec. krim. iz službe prevencije Ureda načelnika Policijske uprave Zagrebačke, koji je prikazao postupke policije u slučajevima cyberbullyinga. Također, na radionici smo ispitali i kako odgovoriti na cyberbullying incidente iz perspektive djeteta, roditelja, školske i razredne zajednice, te smo održali koordinacijski sastanak i dogovorili načela rada.

Posebno smo ponosni na interes stručnih suradnika u osnovnim školama grada Zagreba da se uključe u ovaj projekt, ali i na želju za dodatnim doprinosom koji su kolegice iskazale na koordinacijskom sastanku. Kako je riječ o pilot projektu, vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i ulaganjima pružiti odgovor na danas vrlo aktualan i, nažalost, prisutan problem među djecom.

Zahvaljujemo osnovnim školama koje su nam partneri u ovom projektu:

OŠ Pantovčak

OŠ Ljubljanica

OŠ Trnjanska

OŠ A. Cesarca

OŠ Markuševec

OŠ Popovača

OŠ Špansko Oranice

OŠ dr. A. Starčević

OŠ Izidora Kršnjavoga

OŠ dr. Vinka Žganca

OŠ Matije Gupca