Održana 2. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) – Nijanse psihoterapije
Objavljeno : 21.10.2013.

Dana 19. i 20. listopada 2013. U  Hotelu Panorama u Zagrebu održana je 2. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) Nijanse psihoterapije.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, a okupila je brojne eminentne domaće i inozemne stručnjake s područja psihoterapije.

U okviru stručnog programa raspravljalo se o aktualnom stanju i trendovima psihoterapije u sklopu sljedećih tematskih cjelina:

  • Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume;
  • Istraživanja u psihoterapiji u Hrvatskoj i inozemstvu;
  • Psihoterapija i farmakoterapija;
  • Stanje psihoterapije u Republici Hrvatskoj (zakonska regulativa, tržišni status i etičke dileme);
  • Psihoterapija i moderne tehnologije; Indikacije za psihoterapiju;
  • Važnost supervizije u radu psihoterapeuta; Osobni i profesionalni identitet psihoterapeuta u kontekstu seksualne tematike;
  • Psihoterapija djece izložene nasilju putem interneta (cyberbullying) i prevencija obiteljskog nasilja; Prikazi slučaja (širok tematski spektar).

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike i voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona, održala je pozvano predavanje s temom Specifičnosti djece uključene u elektroničko nasilje (cyber-bullying) – implikacije za tretman. U izlaganju su, između ostalog, stručnoj javnosti prikazani i rezultati istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook, kojeg su Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli ove godine na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Izlaganju je uslijedila rasprava u koju su se uključili brojni stručnjaci koji rade s djecom, što svjedoči o aktualnosti ove teme.

Zamjenik Ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Domagoj Štimac, dr.med., spec.psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, održao je predavanje s temom Psihoterapijski tretman i smanjenje rizika od suicida: studija slučaja adolescentice s kumulativnim iskustvom seksualnog zlostavljanja i drugih traumatskih događaja, u koautorstvu s  Ellom Selak Bagarić, mag. psych. i  Hanom Hrpka, prof. psihologije.

Također, Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ana Marija Španić, prof. psihologije iz Poliklinike na konferenciji su predstavile poster-prezentaciju s temom Kognitivno-bihevioralni tretman usmjeren na traumu: specifičnosti modela uz prikaz tretmana sa spolno zlostavljanom djevojčicom.

Na konferenciji je posebno istaknuta važnost edukacije stručnjaka, ali i donošenje zakonskih regulativa u Hrvatskoj vezanih uz praksu psihoterapije.

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona