Obilježavamo Međunarodni dan savjetodavnih linija za djecu!
Objavljeno : 17.05.2013.

Dragi naši mali i veliki Hrabriše!

Jeste li znali da je danas Međunarodni dan savjetodavnih linija za djecu?

Ove godine, Hrabri telefon se može pohvaliti kako je puno radio u korist naših nazivatelja. Naime, Savjetodavna linija za djecu dobila novi, besplatni i anonimni europski harmonizirani broj 116 111 te su otvorene dvije linije kako bi bili još dostupniji djeci i mladima. Također, otvorili smo Savjetodavnu liniju za roditelje čiji je broj 0800 0800 te koju mogu nazvati i roditelji i druge odrasle osobe zabrinute za dobrobit djece.

Zahvalni smo svima koji su se na bilo koji način uključili u rad naše organizacije kao i svim našim donatorima i sponzorima. Posebno bismo se zahvalili našim mnogobrojnim volonterima koji Vam se svakodnevno, puni entuzijazma, javljaju na liniju kako bi vas saslušali i pružili podršku :).

Obzirom da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana savjetodavnih linija ‘Osnaživanje djece i mladih’, upoznali bismo vas malo više s naša dva programa – Dječja kuća Borovje i Zagrlimo s(v)e – kojima je glavni cilj ‘Osnaživanje’ kroz radionice i igru. Evo što kažu programske koordinatorice programa:

‘Zagrlimo s(v)e je program osnaživanja djece u dječjem domu Zagreb koji provodi Hrabri telefon. Program se provodi u 3 dječja doma – Laduč, A.G. Matoš i Nazorova. Jedan ciklus se sastoji od 12 radionica koje se odvijaju jednom tjedno i koje provode mladi stručnjaci Hrabrog telefona. Tijekom radionica djeca se kroz igru upoznaju s raznim temama poput ‘Emocije – kako ih prepoznati i iskazivati na primjeren način’, ‘Suradnja i komunikacija’, ‘Pozitivna slika o sebi’, ‘Dječja prava’ i slično. Moramo priznati kako nam je ovaj program posebno prirastao srcu obzirom na količinu sreće koje dajemo i dobijemo od djece s kojom radimo. Sreća, tuga, strah, ljutnja… sve su to emocije koje prorađujemo na našim radionicama i koje svi zajedno proživljavamo i gdje smo si međusobna podrška uz zagrljaj i osmijeh. Kod nas je OBAVEZNO zabaviti se, naučiti kroz igru i kako primiti, tako i dati najveći osmijeh na svijetu. Da citiram jednog našeg malog petogodišnjeg polaznika kada ga se pitalo gdje ide: ‘Ja idem na osnaživanje!’ – ponosno i s nosićem gore <3.’

Djeca iz programa Zagrlimo s(v)e na predstavi u Dječjem kazalištu lutaka

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet gost na programu Zagrlimo s(v)e

‘Dječja kuća Borovje je program Hrabrog telefona koji se provodi od 2001. godine koji niz godina uključuje u svoje aktivnosti mališane i one malo veće iz lokalne zajednice. Djeca polaznici radionica Dječje kuće Borovje kroz cijelu godinu sa svojim tetama uče kako biti tolerantni prema različitostima, uče kako se sukobiti i raspraviti problem, a ne potući i govoriti ružne riječi jedni drugima. Uče o sebi, svojim emocijama, načinima kako ih iskazati. Naša djeca znaju da je ljutnja prirodna i poželjna reakcija, a da je odgovorno ponašanje ono što biraju u takvim situacijama. Znaju da imaju svoja prava, ali i obveze prema drugima. Ako imaju neki problem, znaju da se odraslima mogu obratiti za pomoć (roditeljima, pedagogu u školi, nekoj odrasloj osobi od povjerenja) ili mogu nazvati Hrabri telefon na broj 116 111.  Sve to naša djeca uče kroz igru i zabavu, jer svi znamo koliko je igra važna za razvoj djece.’

‘Rastežemo’ se i pripremamo za radionicu u Dječjoj kući Borovje  🙂

Maškare u Dječjoj kući Borovje

I da ne zaboravimo… Sva ‘naša’ djeca iz osnaživanja znaju broj Savjetodavne linije za djecu… Znate li i vi? 🙂

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona