Istraživanje o sustavnom praćenju provedbe mjera zaštite djece i potencijalnim obećavajućim praksama
Objavljeno : 02.09.2017.

Hrabri telefon tijekom kolovoza i rujna 2017. godine provodit će strukturirane intervjue sa stručnjakinjama i stručnjacima iz sustava zaštite djece. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kako vlada osigurava sustavno praćenje provedbe mjera zaštite djece na različitim razinama upravljanja u zemlji i koje su potencijalne obećavajuće prakse u tom pogledu?

Stručnjakinje i stručnjaci prepoznati kao relevantni akteri u ovom području dolaze iz ministarstava, agencija i institucija te organizacija uključenih zaštitu prava djece. Dodatno, bit će uključena i predstavnica medija.

Ukupno je predviđeno 7 polustrukturiranih intervjua koji će pokrivati sljedeća istraživačka pitanja:

  • Utvrditi postojeći pravnih okvir za područje praćenja provedbe zaštite prava djece.
  • Do koje mjere sustav osigurava prikladan pregled nad provedbom mjera od strane vladinih agencija i uprava, lokalnih uprava, institucija, organizacija, uključujući vjerske i nevladine organizacije?
  • Je li sustav praćenja neovisan, odgovoran i transparentan?
  • Kako se najbolji interes djeteta reflektira kroz provedbu praćenja? Da li je najbolji interes djeteta kamen temeljac praćenja i monitoringa provedbe mjera zaštite djece?
  • Koje su jake i slabe točke sustava praćenja i nedostaju li koje karike?
  • Postoji li mehanizam uključivanja djece i drugih djeci važnih odraslih u sustav praćenja?
  • Izvještaji i preporuke UN-a, EU-a i drugih relevantnih tijela/donatora/organizacija. Postoje li i da li su implementirane i s kojim učinkom?

Uz to provest će se mapiranje i analiza sadržaja postojećeg pravnog okvira koji uređuje područje praćenja provedbe mjera zaštite prava djece te korištene metodologije, zadužena radna tijela i odbori, institucije i pojedinci, ali i analiza postojećih izvještaja te preporuke od strane UN-a i EU te drugih međunarodnih organizacija.

Ovo istraživanje dio je redovitih aktivnosti platforme „The Child Protection Hub for South East Europe“, a sam cilj istraživanja naslanja se na 10. Principa multi-sektorske suradnje s ciljem kvalitetnije zaštite djece od nasilja koji su predstavljeni na 9. Europskom forumu o pravima djece. Podsjećamo, Child Hub platforma okuplja osam zemalja na području jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Rumunjska i Srbija), a Hrabri telefon koordinira aktivnosti za područje Republike Hrvatske.

Svrha ovog istraživanja je osigurati unaprjeđenje praćenja provedbe prava djece na nacionalnoj te međunarodnoj razini gdje će nalazi ovog istraživanja, uz nalaze iz spomenutih 7 zemalja biti predstavljeni na godišnjoj konferenciji Child Hub-a za 2017. godinu. Rezultati ovog opsežnog i međunarodnog istraživanja poslužit će za argumentiranu raspravu i inicijative implementacija primjera dobre prakse u području praćenja zaštite prava djece, a nalazi ovog istraživanja bit će dostupni i na stranicama Hrabrog telefona tijekom studenog 2017.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona