Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece
Objavljeno : 19.09.2015.

Danas obilježavamo Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece nastao na inicijativu Fundacije svjetskog samita žena još 2000. godine u svrhu kreiranja kulture zaštite djece kroz poticanje vladinih i nevladinih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece.

Ako si dijete ili mlada osoba, ovdje možeš pronaći i kratki strip koji govori o tome kada se možeš javiti Hrabrom telefonu, a možeš se i priključiti međunarodnoj kampanji Free our voices koja promovira davanje prilike svakom djetetu da se njegov glas čuje.

 

Hrabri telefon odlučio se obilježiti ovaj važni dan naglašavanjem važnosti prevencije nasilja među djecom te rizičnih i zaštitnih čimbenika u zaštiti djece.

Novija istraživanja iz područja zaštite djece od nasilja govore da je vršnjačko nasilje sveprisutno i vrlo često. Jedan od četiri učenika u dobi od 10 do 14 godina svakodnevno doživljava barem jedan oblik vršnjačkog nasilja (Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba).

No, koji su rizici, a koji zaštitni faktori koji dovode ili sprječavaju da dijete bude uključeno u vršnjačko nasilje?

Rizični čimbenici za nasilničko ponašanje

  • Djeca koja su i sama doživjela zlostavljanje u obitelji, osobito ona koja su doživjela fizičko ili psihičko zlostavljanje.
  • Djeca koja su bila svjedoci nasilja među roditeljima.
  • Niska samokontrola, znakovi hiperaktivnog i impulzivnog ponašanja.
  • Djeca s niskom inhibicijom protiv agresije.
  • Djeca koja doživljavaju više oblika nasilja. Za njih je vjerojatno da će doživjeti bullying dok su također nasilni prema drugoj djeci.

Rizični čimbenici za doživljavanje bullyinga

Važno je naglasiti da djeca postaju mete nasilnika neovisno o bilo kojim rizičnim čimbenicima jer nasilnici obično pronađu nešto proizvoljno na što će se fokusirati, veliko ili malo (boja kose, odjeća, dobivanje dobrih/loših ocjena,…). Što god da je u pitanju, nasilnici koriste percipiranu razliku kao izliku koja opravda njegovo ili njeno ponašanje. Nedostatak vršnjačke interakcije i osjećaj samoće može povećati rizik od vršnjačkog nasilja.

Djeca mogu biti više ranjiva za bullying ako dolaze iz manjinskih etničkih skupina, imaju invaliditet ili su manjinske seksualne orijentacije.

Zaštitni čimbenici

U cilju sprječavanja bullyinga, postoji nekoliko zaštitnih čimbenika koji mogu neutralizirati rizične čimbenike.

  • Odrastanje u sigurnom i nenasilnom domu uz podržavajuće roditelje.
  • Pozitivni vršnjački odnosi i samopouzdanje.
  • Organizirane zaštitne i preventivne mjere protiv bullyinga na razini škole i zajednice.

U svakom slučaju, važan je prvi korak. Hrabri telefon može biti tvoje prvo stajalište na putu do toga da nasilje prestane.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona