Forum teatar u OŠ Borovje!
Objavljeno : 17.09.2015.

U okviru projekta ˝Jačanje djece, roditelja i stručnjaka u lokalnoj zajednici za zaštitu djece˝ koji se provodi uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ureda za financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma o Provedbi programa za organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj Dječja kuća Borovje surađuje sa Savjetovalištem Luka Ritz i OŠ Borovje! Projektom se nastoji educirati sve članove lokalne zajednice (djecu, roditelje, nastavnike) te na taj način preventivno djelovati na nasilje nad i među djecom.

Sretni smo što je projekt omogućio učenicima OŠ Borovje, koji su tijekom odrastanja velikim dijelom bili ili su još uvijek polaznici Dječje kuće Borovje, da budu uključeni u izvedbe forum skupine savjetovališta Luka Ritz. Na taj način dobili su priliku aktivno promišljati o sukobima kojima mogu biti izloženi u svakodnevnom životu i načinima njihovog nenasilnog rješavanja.

Riječ je o interaktivnom kazalištu u kojem forum skupina predstavlja određenu problematičnu priču koja završava nasiljem, a publici (učenicima) se postavlja pitanje što oni tu mogu učiniti da do prikazanog nasilnog kraja ne dođe. Cilj je sagledati priču iz različitih perspektiva koje nude nenasilno rješavanje zadanog problema postavljanjem pitanja likovima, ulazeći u njihovu ulogu i mijenjanjem rješenja situacije. Učenici petih razreda prisustvovali su forum izvedbi na temu socijalne diskriminacije, a učenici osmih razreda na temu seksualnog uznemirivanja.

Neka od razmišljanja koja su iznosila djeca su:

Pubertet ne može biti razlog da se ponašamo tako da povrijedimo druge.  Baš zato što sam u pubertetu, borit ću se da ne radim ono što mi tijelo govori da napravim.

Prijatelji su ti koji bi nam trebali pomoć kad smo sami neodlučni što napraviti.

Za pomoć možeš nazvati Hrabri telefon!

Ovim putem želimo zahvaliti Savjetovalištu i OŠ Borovje na suradnji, a učenicima čestitamo na aktivnom sudjelovanju i otvaranju novih tema za rad i idejama za rješavanje poteškoća! Kroz svoj angažman i aktivno promišljanje potvrdili su koliko je važna briga jednih za druge i da na mladima svijest ostaje.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona