Child Hub predstavljen na sastanku mreže CRONSEE
Objavljeno : 30.09.2015.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić okupila je 28. listopada 2015. u Osijeku, u prostoru Odvjetničkog zbora Osijek, predstavnike pravobranitelja za djecu iz zemalja Jugoistočne Europe na tematskom sastanku regionalne mreže CRONSEE (Children’s Rights Ombudpersons’ Network in South and Eastern Europe).  Na sastanku su bili predstavnici pravobraniteljskih institucija Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore, Kosova, Slovenije, Srbije i AP Vojvodine, kao i predstavnici organizacije Save the Children International, koja podupire rad regionalne mreže CRONSEE od njezina osnutka.

Središnja tema sastanka bio je Treći fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta i nove mogućnosti zaštite prava djeteta koje on donosi. Taj međunarodni dokument omogućuje djetetu podnošenje pritužbi zbog povrede ljudskih prava Odboru UN-a za prava djeteta u slučaju kada su njegova prava povrijeđena, a institucije unutar njegove države ih nisu na odgovarajući način zaštitile.

Sudionicima sastanka u Osijeku predstavljena je i platforma za stručnjake koji rade s djecom Child Protection Hub,kao mreža za uzajamnu potporu stručnjaka,  koja omogućuje pristup najrazličitijim stručnim sadržajima o djeci, dječjim pravima, istraživanjima, webinarima, literaturi, studijama slučajeva i drugim vrijednim izvorima o djeci. Platformu je predstavila Nacionalna koordinatorica za Hrvatsku uz podršku Koordinatorice za Bosnu i Hercegovinu.

Sudionici sastanka pokazali su veliko zanimanje za predstavljenu temu te su pružili podršku inicijativi.

Objavljeno u rubrici :

Child Hub