Izvještaj o konzultacijama s djecom i stručnjacima na temu prava djece
Objavljeno : 23.04.2024.

U okviru međunarodnog projekta CARES – Pristupačan i na dijete usmjeren odgovor na krizne situacije za učinkovit sustav zaštite, provedene su konzultacije s djecom i mladima te sa stručnjacima o tome kakvo je stanje prava djece u Hrvatskoj općenito, a kakvo je bilo tijekom pandemije. U konzultacijama s djecom i mladima, sudjelovale su učenica UD Dora Pejačević s kojima su provedene radionice o pravima djece, nakon čega su one intervjuirale svoje vršnjake o navedenim temama. Što se tiče stručnjaka, provedene su 2 fokusne grupe, 4 dubinska intervjua te je prikupljeno 30 odgovora na online upitnik od stručnjaka iz područja socijale, obrazovanja, zdravstva i pravosuđa.

Najčešće teme koje se spominju kroz konzultacije odnose se na ugroženost mentalnog zdravlja djece i mladih i porast nasilja nad djecom, te nedostupnost potrebnih usluga za pomoć. Kao posebna tema izdvojeno je pravo na participaciju djece i mladih koje je tijekom pandemije bilo posebno ugroženo te je u različitim sustavima potrebno omogućiti adekvatne mehanizme za sudjelovanje.

Na temelju konzultacija, izrađen je nacionalni izvještaj s preporukama pod nazivom Što nas je naučila pandemijska kriza?, koji se može u cijelosti pročitati na linku.

Projekt sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

    

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona