DARE2SEE

U listopadu 2020. godine započeo je dvogodišnji projekt „Dare2See“ koji se bavi problematikom zlostavljanja i zanemarivanja djece izvan školskog i vrtićkog okruženja. Projekt je financiran iz Erasmus+ programa Europske unije, a provodi se u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Nositelj projekta je Pedagoški fakultet Ljubljana, dok su, uz Hrabri telefon, partneri na projektu još: Dječji vrtić Drniš (Hrvatska), European Forensic Agency (Srbija) i Osnovna Škola Svetozar Miletić (Srbija). Uz njih, iz Hrvatske je suradnik na projektu još i OŠ Borovje.

Pozadina projekta:

  • Osim pružanja obrazovanja, dječji vrtići i škole imaju veliku odgovornost za skrb i dobrobit djece i mladih. Oni ujedno pružaju prostor za prevenciju, prepoznavanje i interveniranje u situacijama koje ugrožavaju dobrobit i razvoj djece.
  • Osoblje vrtića i škole ponekad su jedine osobe koje mogu prepoznati da je djetetu potrebna zaštita. Djeca koja dolaze u školu s ozljedama (fizičkim i emocionalnim) mogu se prepoznati ako su djelatnici vrtića i škole upoznati s pokazateljima zlostavljanja i zanemarivanja. Za neku djecu škola može biti jedino mjesto gdje se osjećaju sigurno i gdje mogu imati zdrave odnose.
  • Učitelji i odgojitelji imaju zadatak pomoći u otkrivanju zlostavljanja i/ili zanemarivanja djeteta u obitelji: ako postoji osnovana sumnja na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta, učitelji su dužni žurno pokrenuti postupak za zaštitu prava djeteta u skladu s nadležnim tijelima i institucijama.
  • Stručnjacima nedostaju relevantna znanja, vještine i kompetencije za prepoznavanje pokazatelja zlostavljanja te znanja o tome kako postupati s djecom žrtvama zlostavljanja.

Projekt je razvijen s ciljem:

  • jačanja profila nastavničkih zanimanja
  • unapređenja stručnih i općih kompetencija učitelja, ravnatelja i savjetnika u osnovnim školama i dječjim vrtićima
  • doprinošenja smanjenja sekundarne viktimizacije zlostavljane djece.

U svrhu razumijevanja zlostavljanja i zanemarivanja djece te adekvatne reakcije školskog osoblja, specifični ciljevi projekta su sljedeći:

  1. Razviti i evaluirati trening i materijale za učenje za učitelje osnovnih škola
  2. Razviti i evaluirati trening i materijale za učenje za odgojitelje u dječjim vrtićima
  3. Razviti i evaluirati trening i materijale za učenje za ravnatelje dječjih vrtića i osnovnih škola
  4. Razviti i evaluirati trening i materijale za učenje za stručne suradnike u dječjim vrtićima i osnovnim školama

Glavne projektne aktivnosti stoga su prvotno usmjerene na detaljnu analizu potreba svih skupina koje su obuhvaćene projektom, a potom i na razvoj materijala te samu provedbu treninga za svaku pojedinu skupinu (učitelji, odgojitelji, stručni suradnici, ravnatelji).

O provedbi treninga za stručnjake u Hrvatskoj možete pročitati na sljedećim linkovima:

Trening za učitelje

Trening za stručne suradnike

Trening za ravnatelje

Trening za odgojitelje

Partnerski sastanak u okviru projekta Dare2see

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona