Kome se obratiti u slučaju nasilja među vršnjacima?
Objavljeno : 06.11.2012.

Naša šutnja osnažuje nasilje. Svako ponašanje na koje mi zatvorimo oči, svaka nova uvreda koju dijete ili mlada osoba prihvati jer misli da ne postoji ništa što može učiniti i svaka modrica koju sakrije ispod svog rukava da je nitko ne bi primijetio je neiskorištena prilika da ga zaustavimo.

Dragi učeniče, ako si sam žrtva ili znaš za neki slučaj nasilja važno je da zapamtiš da se to ne događa samo tebi već mnogoj djeci na različitim mjestima. Prepoznaješ li sebe u bilo kojem obliku nasilju o kojima smo pisali u članku Oblici nasilja među vršnjacima, važno je da imaš na umu da to nije u redu i da nitko nema pravo ponašati se na taj način prema tebi. Nitko ne zaslužuje da se netko prema njemu ponaša na taj način. Nitko ne zaslužuje bojati se odlaska u školu, pribojavati se školskog odmora ili osjećati se usamljeno, tužno ili povrijeđeno. Također je važno da upamtiš da ti nisi kriv za ono što ti se događa. Nasilnici nas ponekad svojim ponašanjima mogu potaknuti da se osjećamo jako nesigurno u sebe, da se pitamo jesmo li možda doista drugačiji od drugih i je li to loše ili da povjerujemo da smo manje vrijedni. Vjerujem da to može biti jako teško, no to su sve načini na koje nasilnik pokušava utjecati na naše ponašanje, da bi bio siguran da će nasilje ostati neotkriveno. Ponekad se djeca boje reći drugima što im se događa jer su im zaprijetili da nikome ne kažu, ali nasilnici prijete jer znaju da mogu biti otkriveni i spriječeni. Nasilnici razumiju da je kada se osjećamo nesigurno ili kada se bojimo, manja vjerojatnost da ćemo pronaći hrabrost i potražiti pomoć pa je važno biti svjestan toga. Ne treba se sramiti potražiti pomoć!

Iako je ponekad teško vjerovati da se stvari mogu promijeniti, situacija se može poboljšati. U takvim situacijama djeca i mladi su ponekad zbunjeni i nisu sigurni što je najbolje  učiniti. Ponekad misle da je možda bolje da to pokušaju riješiti sami ili se boje što će se dogoditi ako se uključi neka odrasla osoba. Jako važno je da na nasilje ne uzvraćaš nasiljem! Ono što možeš učiniti jest podijeliti ono što se događa s odraslom osobom u koju imaš povjerenja. Neka djeca se boje da će, ako to učine, situacija biti još gora, no šutnja nasilje samo produljuje i čini nasilnika sigurnijim u to da neće biti otkriven. Odrasli su ovdje da zaštite djecu i spriječe nasilje među djecom i ovdje su za sve probleme koji se nama u nekim trenucima možda čine nerješivima. Svatko od nas ima neku odraslu osobu u svojoj okolini u koju ima povjerenja. To mogu biti roditelji, razrednik ili razrednica, nastavnik s kojim imaš dobar odnos, pedagog ili psiholog u školi ili bilo koja druga odrasla osoba s kojom osjećaš da možeš razgovarati o tome. Školski psiholog ili pedagog su osobe koje su tu upravo da bi učenicima pomogle nositi se s onime što im je teško i zajedno s njima pronašli najbolje rješenje za probleme s kojima se suočavaju. Ponekad je potrebno više vremena da se nešto promijeni, no važno je ostati uporan. Što više odraslih zna što se događa, veća je vjerojatnost da se nešto poduzme.

Ukoliko se suočavaš s nasiljem među vršnjacima i nisi siguran što učiniti, ukoliko se osjećaš tužno, osamljeno ili se bojiš podršku možeš pronaći na Hrabrom telefonu. Možeš nam se obratiti putem besplatne i anonimne Savjetodavne linije, otvorene radnim danom od 9 do 20 sati na broju 0800-0800. Također nam se možeš obratiti putem chata, koji je otvoren svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili putem e-maila (hrabrisa@hrabritelefon.hr).

 

Objavljeno u rubrici :

Novosti
Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona