Završno događanje projekta Nakon traume – osnaživanje zajednice
Objavljeno : 19.10.2022.

Hrabri telefon je u utorak 18. listopada 2022. u Hotelu International organizirao završno događanje projekta „Nakon traume – osnaživanje zajednice“.

Projekt traje od listopada 2020. do listopada 2022. s ciljem stvaranja podržavajuće i poticajne okoline nužne za zdravo odrastanje djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a provodi se u partnerstvu s CZSS Bjelovar, CZSS Križevci, CZSS Vrbovec i Udruženjem Djeca prva. Razvijen je program pomoći o skrbi temeljenoj na znanjima o traumi za udomitelje, program za osnaživanje djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te su organizirani treninzi i webinari za jačanje kompetencija stručnjaka iz područja socijalne skrbi.

Na prvom dijelu završnog događanja, voditeljica projekta Mateja Kušić predstavila je rezultate projekta, razvijen program pomoći i publikacije, a vanjski evaluator Danijel Bićanić je predstavio evaluacije pilot programa. Cilj ovog predstavljanja bio je potaknuti stručnjake na korištenje ovih materijala u svom radu s korisnicima – udomiteljima i djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Materijali se u digitalnom obliku mogu besplatno preuzeti na stranici: https://udruga.hrabritelefon.hr/projekti/nakon-traume/

U drugom dijelu događanja održao se Okrugli stol na temu „Suradnja i resursi zajednice u podršci udomiteljstvu za djecu“.

Moderatorica je bila Natalija Stanković (Udruženja Djeca prva), a u raspravi su sudjelovale gošće: Marijana Dumančić (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike), Lidija Petrović (Ured pravobraniteljice za djecu), Irena Martak (Centar za socijalnu skrb Vrbovec), Anica Gusak Krajnović (Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod) i Ana Marija Španić (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba). Govornice su predstavile aktualne izazove udomiteljstva kao i primjere dobre prakse na nacionalnoj razinite na razini lokalnih zajednica.

Cilj ovog događanja bio je dodatno povezati stručnjake, institucije, korisnike i civilni sektor kako bi se na aktualne izazove u području udomiteljstva odgovorilo prepoznavanjem i korištenjem svih dostupnih resursa zajednice.

Organizacija događaja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Projekt Nakon traume – osnaživanje zajednice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Hrabri telefon.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona