Volonter Hrabrog telefona dobitnik Volonterskog Oskara za 2016.
Objavljeno : 25.02.2017.
Matej Ilić Buljan, student psihologije koji volontira na Hrabrom telefonu gotovo četiri godine, ovogodišnji je dobitnik nagrade za najboljeg volontera koju dodjeljuje Volonterski centar Zagreb

Osma po redu dodjela nagradu za najboljeg zagrebačkog volontera održana je u Staroj gradskoj vijećnici, a pobjednik je dugogodišnji volonter Hrabrog telefona Matej Ilić Buljan. Tako su odlučili građani koji su imali priliku glasovati od 30. siječnja do 19. veljače 2017. i to elektronskim putem na internetskoj stranici Volonterskog centra Zagreb, u uredu VCZ-a putem glasačkih listića ili slanjem svojih glasova poštom. U drugom krugu natječaja sudjelovale su i Martina Hodinj (18) voditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te Marijana Jergović (52), predsjednica zagrebačke udruge „Smiješak za sve“.

Stvarno nemam dovoljno riječi da zahvalim na ovome što se danas dogodilo. Zašto volontiram je jedno od čestih pitanja koja su mi bila postavljana u posljednje vrijeme. Volontiram da budem tu za druge i da, kako je Martina jako lijepo rekla, ostavim svoj trag na svijetu. Ne trebam nagrade, ne trebam priznanja, jedino priznanje koje mi je bilo potrebno je od mojih dragih koordinatorica s Hrabrog. Drago mi je da su mi roditelji ovdje i da se ovo održava u prostoriji u kojoj su se oni vjenčali“, rekao je Matej Ilić Buljan prilikom preuzimanja nagrade.

Od svog osnutka 1997. godine Hrabri telefon se bavi pružanjem direktne pomoći i podrške djeci i roditeljima, ali i radom na prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja kao i neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži. Uključivanje studenata pomagačkih zanimanja u volonterske aktivnosti direktnog rada s djecom i roditeljima jedna je od osnovnih postavki rada Hrabrog telefona. Uz to što su na usluzi korisnicima, i oni kao budući stručnjaci kroz volonterski rad bivaju educirani i senzibilizirani za probleme nasilja nad i među djecom, izazove suvremenog roditeljstva, utjecaj na prihvatljiva ponašanja mladih, učenje dječjih prava i odgovornosti. Prema povratnim informacijama volontera upravo je stjecanje iskustva i vještina u praktičnom radu koji nije dovoljno zastupljen u okviru formalnog obrazovanja najveća dobit volontiranja na Hrabrom telefonu. Volonteri također nose spoznaju kako snaga koju imaju i znanje koje prakticiraju direktno doprinose društvu u kojem žive.

Poticanje volonterstva utkano je u temelje Hrabrog telefona i nasljeđe je s kojim se udruga ponosi, a nagrada je svojevrsna kruna u godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica djelovanja.

„Matejev Volonterski Oskar priznanje je i nagrada svim našim volonterima, bivšim i budućim. Njihovo znanje, entuzijazam, energija i vrijeme koje nesebično poklanjaju djeci i roditeljima kojima je to potrebno temelj su dvadesetogodišnjeg rada Hrabrog telefona.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona