Poziv školama za sudjelovanje u projektu CARING
Objavljeno : 19.05.2023.

Hrabri telefon poziva srednje škole iz cijele Hrvatske da se priključe provedbi projekta  „CARING – Preispitivanje društvenih i rodnih normi za smanjenje nasilja nad mladima u školi“ koji će se provoditi na području pet država jugoistočne Europe. Projekt će trajati dvije godine, od svibnja 2023. do kraja travnja 2025.

Opći cilj projekta je osvijestiti rodnu dimenziju nasilja nad mladima u školama i preispitati društvene norme provedbom preventivnog programa putem kojeg će mladi biti senzibilizirani za nužne promjene nejednakih i štetnih rodnih odnosa moći, te će ujedno biti osnaženi za razvoj rješenja navedenih društvenih problema samostalnim djelovanjem.

U projektu će imati priliku sudjelovati 8 škola, a iz svake škole potrebno je odabrati dvoje facilitatora (nastavnik/ca i/ili stručni suradnik/ca). Facilitatori će proći trodnevnu edukaciju kako bi nakon toga mogli provoditi radionice s jednom skupinom učenika na temu vršnjačkog nasilja te socijalno i rodno uvjetovanih normi. Za provedbu radionica, dobit će unaprijed pripremljeni priručnik s aktivnostima i teorijskom podlogom. Poželjno je da facilitatori znaju engleski jezik, no nije nužno. Oni će nas podržat i u drugim povezanim nadzornim i administrativnim zadacima projekta (poput sudjelovanja u fokus grupama u određenim vremenskim razdobljima i prikupljanja potrebnih podataka od korisnika – popisa nazočnih, popunjavanja izvješća itd.). U projekt će biti uključeni učenici od 13 do 18 godina.

Učenici će imati priliku uz pomoć facilitatora osmisliti umjetničku inicijativu koja će poticati zaustavljanje rodno uvjetovanog nasilja. Najbolji uradci, oni s najvećim utjecajem, bit će predstavljeni na regionalnom sastanku u Budimpešti, uz sudjelovanje jednog profesora i 2 učenika po zemlji (jedan mladić i jedna djevojka).

U samom projektu zamišljeno je i sudjelovanje roditelja, stručnog osoblja iz škole, kao i sudionika lokalne i stručne zajednice, te nekoliko puta godišnje online susreti s učenicima iz drugih država koje sudjeluju na projektu.

Jedina aktivnost prije ljeta bila bi provođenje brzog i kratkog preliminarnog istraživanja (usmjerenog na učenike i školsko osoblje) kako bi se dalje dizajnirale aktivnosti edukacije.

Tijekom provedbe projekta, facilitatorima, odnosno djelatnicima škola, bit će dostupni stručni djelatnici Hrabrog telefona za podršku i konzultacije. Isto tako, Hrabri telefon osigurat će sve potrebne materijale za rad i popratne troškove.

Ukoliko biste bili zainteresirani za suradnju na projektu molimo vas da svoje prijave pošaljete putem sljedećeg Google obrasca https://forms.gle/52CJwRRuZ2QSaNay6 zaključno do petka 26.5. 2023.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU (Citizens, Equality, Rights and Values Programme – CERV).