Hrabri telefon obilježio Dan obitelji i Dan savjetodavnih linija za djecu
Objavljeno : 22.05.2023.

U subotu 20.05.2023. godine na igralištu OŠ Borovje Hrabri telefon je obilježio Dan obitelji (15.05.) i Dan savjetodavnih linija za djecu (17.05.) organiziravši događanje namijenjeno djeci, roditeljima i drugim članovima obitelji.

U sklopu događanja djeca i roditelji mogli su se zabaviti u:

  • glazbenom kutku – imali su priliku isprobati različite instrumente (gitare, bubnjeve, klavijature)
  • kreativnom kutku – imali su priliku kreativno se izražavati u izrađivanju kućica od origamija
  • bio zelenom ekološkom kutku –izrađivali su kuglice s humusom i sjemenkama koje su mogli baciti na livadu
  • sportski kutak – mogli su se iskušati u raznim sportskim aktivnostima, kao i na plesnoj radionici gdje su učili prve plesne korake zajedno sa svojim roditeljima.
  • radionica izrade obitelji od kamenčića – djeca su izrađivala članove svoje obitelji od kamenčića i izrađivala uspomenu

Na kraju događanja, simbolično smo obilježili značaj obitelji kroz zajedničko fotografiranje iz zraka, a cijeli događaj zaokružila je i tombola s nagradama donatora: Kazalište Žar ptica, Pizza bar Fratelli i frizerski salon Next!

Obitelj predstavlja okosnicu razvoja djeteta te postavljeni zdravi temelji unutar obitelji utječu na kasniji dječji razvoj. Jedan od načina razvoja zdravih temelja unutar obitelji je i kvalitetno provođenje slobodnog vremena roditelja sa svojom djecom. U današnje vrijeme roditelji često nemaju vremena za svoju djecu, a istraživanja u Hrvatskoj nam govore da je mentalno zdravlje djece i mladih loše, da 1 od 5 djece ima probleme  mentalnog zdravlja te da djeca i mladi imaju mnogo zabrinutosti;  brinu o ratu u Ukrajini, klimatskim promjenama, ekonomskim neizvjesnostima i potresu. Pružimo im mogućnost da podijele svoje brige s roditeljima s kojima imaju uspostavljeni odnos povjerenja, ali i Hrabrim telefonom koji je uvijek tu za svu djecu i mlade, za sve probleme.

Hrabri telefon već više od 25 godina pruža pomoć i podršku djeci i roditeljima, ne samo kroz savjetodavne kanale već i direktnim radom u školama i lokalnoj zajednici. Jako nas brinu podaci o stanju mentalnog zdravlja djece u Hrvatskoj i želimo sa svojim uslugama biti što dostupniji cijeloj zajednici ne samo kroz usluge već i ovakvim akcijama. Da bismo to mogli potrebna nam je i pomoć građana i svih ostalih članova našeg društva pa ovim putem pozivam sve da podrže našu donacijsku kampanju i nazovu 060 801 801 ili provjere načine doniranja na https://hrabritelefon.hr/#donations-sectionHana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona

 

****

Tijekom 2022. godine, savjetodavne linije Hrabrog telefona zaprimile su ukupno 4 351 upit od strane djece, roditelja ili drugih odraslih osoba zabrinutih za dobrobit djece.

 

Upiti su se najčešće odnosili na mentalno zdravlje djece i mladih, no posebnu zabrinutost dodatno budi što je Hrabri telefon tijekom 2022. godine zaprimio čak 244 upita s temom suicidalnosti (za usporedbu, tijekom 2021. godine broj upita s temom suicidalnosti iznosio je 159 što je porast od 53%). Nadalje, tijekom 2022. godine s temom samoozljeđivanja zaprimili smo 184 upita, dok je tijekom 2021. godine taj broj iznosio 129 što pokazuje da se radi o porastu od 43%.

 

 

 

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona