060 801 801 – poziv za one kojima možemo promijeniti život!
Objavljeno : 24.05.2023.

Svako četvrto dijete bori se s depresijom, tjeskobom i gubitkom smisla.

Svako peto dijete suočava se s vršnjačkim nasiljem.

Svako peto dijete žrtva je seksualnog zlostavljanja.

Svako treće dijete meta je online nasilnika.

Svako peto dijete nosi se s teškoćama mentalnog zdravlja.

Ovo su rezultati hrvatskih znanstvenih istraživanja, a barem jedno dijete upravo sada treba našu pomoć!

Hrabri telefon želi proširiti opseg svojih aktivnosti kako bi mogao pomoći što većem broju djece, mladih i njihovim roditeljima! Hrabri telefon je na natječaju za bespovratna sredstva za projekte financirane iz europskih i investicijskih fondova 2020. godine dobio potporu za projekt “Novi početak – širenje socijalnih usluga Hrabrog telefona” kojim se nabavlja zemljište te gradi i oprema novi objekt na području Grada Zagreba. U novom i većem prostoru nastavit će se i proširiti aktivnosti savjetovanja djece, mladih i roditelja te preventivne aktivnosti kroz radionice za djecu, pomoć pri učenju i logopedske vježbe u lokalnoj zajednici.

No, obzirom na velik porast cijena sirovina, dobiveni iznos sredstava nije dovoljan za dovršetak  gradnje te smo sad mi u vrlo ugrožavajućoj situaciji, jer nam nedostaje preko 100.000€!

„Iako djeca u istraživanjima kažu da imaju povjerenja u roditelje, znamo da se nažalost rijetko upravo njima obraćaju za pomoć (jer ih ne žele razočarati, uplašiti, ražalostiti, opterećivati, ne žele dobiti kaznu itd..).Nastavnicima vjeruje jedva polovica djece i mladih, a susjedima niti 40%, navodi istraživanje Pilara. Kome da se ta djeca obrate za pomoć? Upravo radi toga im je Hrabri telefon često prvo i jedino mjesto gdje se mogu obratiti za pomoć i podijeliti svoje brige.Stoga Hrabri telefon želi povećati opseg svojih aktivnosti, kako bi što više djece, mladih i roditelja dobilo pravovremenu pomoć i podršku. Da bi to uspjeli, treba nam Vaša pomoć!“- kaže Hana Hrpka, prof.psihologije, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Građani mogu donirati putem web stranice: https://hrabritelefon.hr/#donations-section

ili pozivom na broj 060 801 801.

 

Hana Hrpka, prof.

predsjednica Hrabrog telefona

 

****

Tijekom 2022. godine, savjetodavne linije Hrabrog telefona zaprimile su ukupno 4 351 upit od strane djece, roditelja ili drugih odraslih osoba zabrinutih za dobrobit djece.

Upiti su se najčešće odnosili na mentalno zdravlje djece i mladih( ova kategorija poziva bilježi porast od 20% sa 2019. na 2020. godinu i od tada je stalno povišen), no posebnu zabrinutost dodatno budi što je Hrabri telefon tijekom 2022. godine zaprimio čak 244 upita s temom suicidalnosti (za usporedbu, tijekom 2021. godine broj upita s temom suicidalnosti iznosio je 159 što je porast od 53%). Nadalje, tijekom 2022. godine s temom samoozljeđivanja zaprimili smo 184 upita, dok je tijekom 2021. godine taj broj iznosio 129 što pokazuje da se radi o porastu od 43%.

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona