Najava webinara za stručnjake “Nakon traume-osnaživanje zajednice”
Objavljeno : 20.09.2022.

Hrabri telefon organizira 2 webinara za stručnjake iz područja socijalne skrbi. Webinari se provode u sklopu projekta „Nakon traume – osnaživanje zajednice“ koji je usmjeren na podršku udomiteljskim obiteljima, s naglaskom na skrb temeljenu na znanjima o traumi.

Mnoga su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi doživjela neki oblik traumatskih iskustva te se smještaju kod udomitelja koji se kroz osnovnu edukaciju za udomiteljstvo samo površno dotiču tema psiholoških aspekata traume i nailaze na razne teškoće tijekom skrbi za traumatiziranu djecu.

Na prvom webinaru u utorak 4.10.2022. od 10 do 11h, upoznat ćemo zainteresirane stručnjake s projektom, razvijenim programom pomoći za udomitelje te dostupnim mogućnostima za njegovu provedbu.

Predstavit ćemo nastale publikacije i iskustva provedbe ciklusa pilot radionica s udomiteljima i djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

  • Priručnik Briga o traumatiziranoj djeci: radionice za udomitelje – stručnjacima omogućava bolje razumijevanje učinaka traumatskih iskustava na djecu i mlade, kao i osnaživanje i educiranje udomitelja o skrbi temeljenoj na znanjima o traumi. Sastoji se od 8 modula koji prate 8 susreta s grupom udomitelja.
  • Hrabri putokaz: priručnik za provedbu radionica za osnaživanje djece i mladih – namijenjen je stručnjacima mentalnog zdravlja i stručnjacima iz područja socijalne skrbi, a sadrži okvirni plan provedbe radionica i prijedloge grupnih aktivnosti za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kroz 8 radionica, prolaze se teme važne za jačanja socijalizacijskih i integracijskih vještina, samopouzdanja i samopoimanja djece.
  • Hrabri putokaz: radna bilježnica za provedbu radionica za osnaživanje djece i mladih – namijenjena djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prati 8 radionica za njihovo osnaživanje, a sastoji se od radnih listova i psihoedukacije.

Predavačice na prvom webinaru su Ljiljana Malčić, socijalna radnica i psihoterapeutkinja iz Obiteljskog centra Bjelovar i Mateja Kušić, psihologinja i voditeljica projekta Nakon traume – osnaživanje zajednice.

Dodana vrijednost ovog projekta jest upoznavanje stručnjaka s metodom Obiteljske grupne konferencije. Ovu metodu će nam predstaviti doktorandica Gordana Horvat, socijalna radnica i asistentica na Pravnom fakultetu u Osijeku, na Studiju socijalnog rada, na drugom webinaru u utorak 11. listopada od 10 d0 11h.

Obiteljska grupna konferencija je model podrške obitelji koji osnažuje obitelj i/ili njezinog ranjivog člana, potiče zdravo funkcioniranje obitelji, popravlja obiteljske odnose, uspostavlja novi partnerski odnos institucije, građana i civilnog društva.

Okuplja važne članove zajednice korisnika (uža i šira obitelj, susjedi, prijatelji, kumovi i sl.) s ciljem kreiranja zajedničkog plana za rješavanje određenog problema s kojim se korisnik i/ili njegova obitelj suočava. Kroz zajednički plan podrške, odgovornost se vraća zajednici koja koristi vlastite dostupne resurse, dok nadležni CZSS taj plan verificira i prati njegovu realizaciju.

Obiteljske grupne konferencije u svijetu se koriste za širok spektar problematika, a u kontekstu izdvajanja djece iz obitelji i udomiteljstva, prepoznate su kao metoda prevencije izdvajanja, osobito kada se radi o jednoroditeljskim obiteljima kojima je potrebna dodatna podrška okoline ili za uspostavljanje suradnje između primarne i udomiteljske obitelji,  te u slučajevima kada se radi o djeci s teškoćama ili roditeljima s invaliditetom.

Predavačica će također predstaviti svoje doktorsko istraživanje na ovu temu pri Fakultetu za socijalni rad u Ljubljani. Tema doktorata je „Uloga obiteljske grupne konferencije u udomiteljstvu djece iz perspektive socijalnog rada“.

Na ove besplatne webinare, pozivamo sve zainteresirane stručnjake iz Hrvatske i regije.

Webinari će se održati putem Zoom platforme, a za uključivanje je potrebna prethodna prijava putem linka: https://forms.gle/iLoo8vcLLRMxgbXU8 te u prijavi naznačite hoćete li prisustvovati na jednom ili na oba webinara. Webinari su prijavljeni Hrvatskoj psihološkoj komori i Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

Organizacija webinara financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Hrabri telefon.

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona