Konferencija „CARE – Leaving with Care – Living with Care“
Objavljeno : 16.09.2022.

Hrabri telefon će u utorak 20.9.2022. s početkom u 10:00 sati u hotelu Academia u Zagrebu održati završnu konferenciju u okviru europskog projekta (REC) „CARE – Leaving with Care – Living with Care“, usmjerenog na jačanje kapaciteta stručnjaka koji su u kontaktu s djecom i mladima prije, tijekom i/ili nakon izdvajanja iz obitelji (stručnjaci iz područja socijalne skrbi, policije, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja i savjetodavnih telefonskih linija za djecu).

Naime, istraživanja pokazuju da su djeca u sustavu socijalne skrbi, u odnosu na djecu koja su odrastala u svojim obiteljima, vjerojatnije bila izložena višestrukim oblicima traumatičnih iskustava, poput fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja, obiteljskog nasilja, trgovine ljudima ili seksualnog iskorištavanja, vršnjačkog zlostavljanja ili preranog gubitka bliskih osoba.

Uz okolnosti zlostavljanja i zanemarivanja koje su dovele do izdvajanja iz obitelji, djeca su izložena dodatnom stresu i nakon samog ulaska u sustav, uključujući odvojenost od obitelji, prijatelja i zajednice, kao i neizvjesnost u vezi vlastite budućnosti. Tijekom istražnih procesa te izdvajanja iz obitelji vjerojatnost za dodatnu traumatizaciju je velika jer ti procesi često uključuju konfliktne interakcije između profesionalaca i članova obitelji i mogu evocirati strah, otpor i neprijateljstvo.

U okviru završne konferencije projekta cilj je podići svijest stručnjaka i šire javnosti o učincima traume na djecu i mlade, važnosti pružanja stručne skrbi koja je utemeljena na znanjima o traumi te potaknuti suradnju između institucija i organizacija civilnog društva na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona