Projekt REVIS – prva nacionalna radionica
Objavljeno : 03.06.2022.

Projekt REVIS: odgovaranje na vršnjačko nasilje u školskom i izvanškolskom okruženju, nastavlja s projektnim aktivnostima. Učenice, učenici i facilitatorice iz cijele Hrvatske po prvi puta su se susreli uživo na nacionalnoj radionici 17. svibnja u Hotelu International, Zagreb.

U projekt su uključena po 2 razreda iz 10 hrvatskih srednjih škola i do sada su se na razini razreda održavale radionice na temu društvenih i rodno uvjetovanih normi i vršnjačkog nasilja. Nakon istraživanja i razumijevanja štetnih, ali i pozitivnih normi, učenicima slijedi zadatak osmišljavanja kampanja usmjerenih na sprječavanje nasilja. Stoga je i cilj ovog cjelodnevnog druženja bio približiti im kako istražiti temu vršnjačkog nasilja u svojoj školi i lokalnoj zajednici te kako na temelju rezultata razviti vlastita inovativna rješenja kroz prototipove kampanja.

Sudjelovalo je 20 učenica i učenika (po dvoje iz svake škole), a prilikom dolaska u Zagreb pratile su ih njihove stručne suradnice i nastavnice, odnosno facilitatorice na projektu koje u školama provode radionice. Facilitatorica je bilo sveukupno 18 i one su također sudjelovale na pojedinim dijelovima radionice.

Trenerica je bila Anamarija Vuić, magistra psihologije s bogatim iskustvom u radu s mladima na temama vršnjačkog nasilja, te sa značajnim iskustvom rada u marketinškoj agenciji. Anamarija je kroz zanimljive igre, grupni rad, demonstracije i uspješne primjere kampanja držala pažnju učenika i facilitatora na visokoj razni kroz cijeli dan te ih angažirala i inspirirala za daljnje promišljanje o razvoju vlastitih kampanja.

Nakon uvodnih aktivnosti upoznavanja, trenerica je s učenicima istražila i definirala različite aspekte vršnjačkog nasilja te im predstavila potencijalne metode istraživanja. Zatim su odredili ciljne skupine kojima bi se htjeli obratiti te ključne poruke koje im žele prenijeti. Nakon ručka, Anamarija je predstavila primjere uspješnih hrvatskih i svjetskih kampanja s temom nasilja koje je pripremila za inspiraciju i motivaciju. U zadnjem dijelu, radionici se priključio i gost Vanja Blumenšajn, kreativni direktor agencije Senor. On je učenicima predstavio najvažnije smjernice i savjete kod osmišljavanja kampanje.

Učenici su zatim u grupama smišljali svoje prve kampanje koje su zatim prezentirali i dobili povratnu informaciju. Na ovaj način, imali su priliku iskusiti kako izgleda kreativni proces osmišljavanja ideje, a sada je na njima da stečeno znanje prenesu svojim ostalim kolegama iz razreda.

Ovo je prva aktivnost na nacionalnoj razini koja se održala uživo: facilitatorice su se napokon upoznale izvan ekrana, a učenici iz različitih škola imali su priliku podijeliti vlastita iskustva i vidjeti kako u različitim dijelovima Hrvatske, kao i u različitim srednjoškolskim programima, mladi proživljavaju slične teškoće i izazove, ali isto tako su jedni drugima pomogli osvijestiti koje sve snage nose u sebi i koji su resursi dostupni u okolini i lokalnoj zajednici.

Učenici i facilitatorice su na kraju dana iskazali zadovoljstvo druženjem, novim poznanstvima, te zainteresiranost i motivaciju za nastavak projekta.

Druga nacionalna radionica planira se krajem kolovoza kada će učenici doći s prijedlozima i idejama svojih kampanja te dobiti podršku u daljnjem razvoju i osmišljavanju. Veselimo se cijelom procesu osmišljavanja i zajedničkog učenja te konačnom rezultatu i provedbi najbolje kampanje.

Projekt je financiran sredstvima EU (Rights, Equality & Citizenship Programme – REC Justice Programme – JUST) te je vrijeme provedbe do 14.01.2023.

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona