Nove grupe za adolescente i njihove roditelje
Objavljeno : 09.12.2020.

Hrabri telefon otvara upise u MOZAIK, besplatni psihoedukativni program namijenjen roditeljima adolescenata koji iskazuju probleme u ponašanju te upise u EMOTIcom, trening socijalnih vještina namijenjen adolescentima s problemima u ponašanju. Radionice su podjednako primjenjive za  eksternalizirane poteškoće kao što su problemi u kontroli bijesa i agresivnost, kao i internalizirana ponašanja poput socijalnog povlačenja, anksioznosti i depresivnih raspoloženja.

Svrha psihoedukativnog programa namijenjenog roditeljima jest ojačati roditeljske kapacitete i vještine u području komunikacije, postavljanja granica i razvoja odnosa s adolescentima koji iskazuju različite oblike rizičnih ponašanja. Program se sastoji od 8 tematskih predavanja i radionica u pojedinačnom trajanju od 90 minuta, s dinamikom održavanja jednom tjedno. Broj polaznika po grupi ograničen je na 10 sudionika.

Trening socijalnih vještina za adolescente usmjeren je na podršku mladima koji iskazuju probleme u ponašanju da nauče prepoznavati i razumjeti vlastite i tuđe emocije, nositi se s neugodnim emocijama kao što su ljutnja, strah ili tuga te ih podučiti efikasnoj komunikaciji i asertivnom pristupu u rješavanju konflikata s vršnjacima. Program se sastoji od 5 tematskih radionica, također u pojedinačnom trajanju od 90 minuta i s dinamikom održavanja jednom tjedno. Broj polaznika po grupi ograničen je na 5 sudionika.

Program za roditelje i radionice za adolescente će se održavati tijekom drugog polugodišta školske godine 2020./2021. u poslijepodnevnim terminima, a način održavanja (online putem zoom aplikacije ili uživo na adresi udruge, Trg svibanjskih žrtava 1995. 2) prilagodit ćemo epidemiološkoj situaciji i preporukama epidemiologa koje će biti na snazi u drugoj polovici siječnja, kao i samom izboru polaznika. Nakon što roditelji pošalju popunjenu i ispunjenu prijavnicu za sebe, odnosno prijavnicu za adolescente, kontaktirat ćemo svakog roditelja pojedinačno te ćemo ih informirati o konačnom rasporedu i detaljnijim opisima svake radionice. Pohađanje programa za roditelje ne obavezuje uključivanje djeteta u program za adolescente i obrnuto.

Voditelji radionica su Andrea Gerčar, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja i Adrian Štark, psiholog i edukant geštalt psihoterapije.

Grupni programi MOZAIK i EMOTIcom održavaju se u okviru EU projekta Socnet za 5!, usmjerenom na prevenciju socijalne isključenosti djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djece i mladih s problemima i poremećajima u ponašanju, kao i na podršku članovima njihove obitelji.

Za sve dodatne informacije o upisima i rasporedu možete nas kontaktirati na 091 602 2601 ili na andrea@hrabritelefon.hr.

Veselimo vam se!

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona