Nova online platforma Mentalna higijena potiče djecu i mlade da potraže pomoć
Objavljeno : 26.10.2022.

Gotovo 50 000 djece i mladih u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem. Nova online platforma Mentalna higijena potiče ih da potraže pomoć

 

 Wiener osiguranje uz stručnu pomoć Hrabrog telefona pokreće projekt Mentalna higijena, čiji je cilj pomoći što većem broju djece i mladih u stvaranju redovitih navika  za održavanje mentalnog zdravlja

 

Zagreb, 25. listopada 2022. –  Nakon razdoblja obilježenog pandemijom i potresima, ne iznenađuje da su  problemi povezani s mentalnim zdravljem u porastu među djecom i mladima. Izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. pokazuje kako u Hrvatskoj gotovo 12 % djece i mladih od 10 do 19 godina, odnosno njih gotovo 50 000, ima probleme s mentalnim zdravljem. Dodatno, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako skoro 80 % mladih ne dobiva potrebnu pomoć, te se suočavaju s osuđivanjem i neprepoznavanjem problema s mentalnim zdravljem. Glavni razlozi su njihove vlastite nesigurnosti, nedostatak informacija i podcjenjivanje važnosti brige o mislima i osjećajima.

 

Na dnevnoj bazi na različite načine održavamo svoju tjelesnu higijenu, a navike koje smo stvorili još od malih nogu održavamo kako bismo brinuli o svom zdravlju. Što kad bismo od istih tih malih nogu krenuli usvajati i navike brige o svom mentalnom zdravlju poput redovitog vježbanja izražavanja osjećaja? Što bi bilo kad bismo svaki dan uz tjelesnu higijenu održavali i — mentalnu?

 

Mentalna higijena novi je projekt i platforma Wiener osiguranja fokusirana na učenje djece i mladih (kao i svake druge zainteresirane osobe) o važnosti stjecanja i održavanja brige o sebi te svom mentalnom zdravlju. Cilj projekta je pomoći što većem broju djece i mladih koji se susreću s problemima u području mentalnog zdravlja. Glavni alat u pružanju pomoći je edukativna platforma www.mentalnahigijena.hr, čiji sadržaj je kreiran uz pomoć stručnjaka iz Hrabrog telefona. Sadržaj Mentalne higijene dostupan je  i putem Instagram i TikTok profila, gdje se mogu pronaći savjeti kako izražavati osjećaje, kako prepoznati da im je potrebna podrška, kome se obratiti i kako ne samo primati, već i pružati pomoć drugima. Stručni partner projekta je Hrabri telefon, a partneri su i kreativna agencija Señor te medijska agencija iProspect.

 

Komunikacija projekta i platforme Mentalna higijena temelji se na korištenju izraza iz segmenta tjelesne higijene s kojima su djeca već upoznata i koje prakticiraju svaki dan, kao i likovima iz svakodnevice poput sapuna, pjene, mjehurića ili ogledalca uz koja dolaze kontekstualne poruke. Isto tako, roditeljima koji će doći u kontakt s ovim sadržajem pružen je jezik kojim djeci mogu lakše komunicirati važnost stvaranja navika i održavanja mentalne higijene.

 

Kako se djeca i mladi često identificiraju s vršnjacima ili utjecajnim pojedincima od kojih bolje primaju informacije, u kampanju su se uključili i hrvatski influenceri Ema Luketin, Adrian Lewa, Malajski Tapir, Rafthechild i Andrea Pacadi koji će mladima približiti ovu temu dijeljenjem svojih iskustava.

 

“Djeca i mladi često teško pokazuju kako se osjećaju, zbog čega je još teže s njima pričati o složenijim temama. Nedostaje im znanja o različitim učinkovitim načinima nošenja s osjećajima. Često

nikome ne govore kako se osjećaju, te im je potrebno da drugi prepoznaju da se nešto s njima događa. Ipak, u razgovoru s njima možemo im pomoći te vjerujemo kako će kroz sadržaj Mentalne higijene osjetiti potporu i vidjeti da se imaju kome obratiti.“, navodi profesorica psihologije i predsjednica Hrabrog telefona, Hana Hrpka.

 

 

Kontakti za medije:

 

Bojana Mandić                                                                   Alina Radusin

PR Senior                                                                    Direktorica marketinga i  korporativnih komunikacija

Komunikacijski laboratorij                                                   Wiener osiguranje VIG

+385 95 777 1119                                                             +385 91 48 99 637

bojana.mandic@komunikacijskilaboratorij.com                      aradusin@wiener.h

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona