Edukacija za volontiranje na programu „Dječja kuća Borovje – prevencija u lokalnoj zajednici“ za voditelje preventivnih radionica
Objavljeno : 29.04.2017.

Zanima te rad s djecom i mladima? Svoje slobodno vrijeme želiš uložiti u društveno koristan rad? Želiš razvijati praktične vještine za rad u struci?
Ako je tvoj odgovor na ova pitanja pozitivan, javi nam se!

Dragi studenti i studentice psihologije, pedagogije, socijalnog rada, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta,

Hrabri telefon vas poziva na edukaciju za volontiranje na programima udruge Hrabri telefon – Dječja kuća Borovje – prevencija u lokalnoj zajednici. Edukacija i volontiranje uključuju grupni rad s djecom, a volontiranje se odvija u prostorima Dječje kuće Borovje, Bože i Nikole Bionde 7, Zagreb.

Tko smo?

Ako vas uveseljavaju šareni zidovi, dječji osmijesi i priče o jednorozima, problemima u vrtiću i prvim ljubavima, ako volite pjevati, plesati, glumiti, pričati strane jezike ili jednostavno biti kreativni, pozivamo vas da postanete dio naše male zajednice. U veseloj kućici u Borovju već se dugi niz godina provodi ovaj grupni oblik rada s djecom. Cilj programa je primarna prevencija poremećaja u ponašanju djece i mladih, kao i zlostavljanja i zanemarivanja, kroz različite kreativne sadržaje. Program zahtijeva vašu dobru volju, strpljenje, malo kreativnosti, želju za rad s djecom i pomaganjem te vaše slobodno vrijem. 🙂

Dječja kuća Borovje – prevencija u lokalnoj zajednici je program udruge Hrabri telefon usmjeren na rad s djecom s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja, usvajanja i unaprjeđenja socijalizacijskih vještina, kao i povećanja samopoštovanja i pozitivne slike o sebi djece polaznika. Ponuda aktivnosti programa pruža roditeljima pomoć u kvalitetnom strukturiranju slobodnog vremena djece što je vrlo važan faktor pri njihovu pozitivnom psiho-fizičkom razvoju. Unutar programa odvijaju se grupni programi – preventivne radionice i kreativno-socijalizacijske radionice te individualan rad – pomoć pri učenju i logopedske vježbe.

Program udruge Dječja kuća Borovje uvršten je u standard dobre prakse između 14 modela programa u publikaciji “Standardi programa prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih” u izdanju Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži te Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih.

Što rade naši volonteri?

Volonteri kroz svoj rad na Hrabrom telefonu svakodnevno pružaju podršku djeci i roditeljima te utječu na stvaranje sigurnog okruženja za djecu unutar i izvan obitelji. Pomažu djeci u usvajanju važnih vještina i znanja o komunikaciji, brigi o sebi, odnosima u obitelji, odnosima s vršnjacima, toleranciji, prosocijalnom ponašanju i sličnim temama. U isto vrijeme osiguravaju im mjesto na kojem se mogu zabaviti i osjećati sigurno. Volonteri voditelji preventivnih radionica nakon edukacije u paru tijekom cijele školske godine rade s grupom djece predškolskog ili osnovnoškolskog uzrasta, jednom tjedno u trajanju od 60 minuta. Također, kroz redovitu mjesečnu supervizijsku podršku i dodatne edukacije, koje Udruga organizira u skladu s njihovim potrebama i interesima, rade na svom osobnom i profesionalnom napretku.

Što možeš očekivati?

Volonteri voditelji preventivnih radionica vode grupu od maksimalno 10 djece, u suvoditeljskom paru.

Zaduženi su za vođenje evidencija o grupi i održanim radionicama, a u direktnoj su komunikaciji i s roditeljima polaznika. Cijelo vrijeme dostupna im je podrška koordinacijskog tima. Mjesečna obveza volontera je održati radionicu jednom tjedno (osim praznicima i blagdanima) te sudjelovati na jednom supervizijskom susretu. Na početku godine samostalno održavaju roditeljski sastanak. Osim toga, obvezni su prisustvovati dodatnim edukacijama i sastancima udruge.

Volontiranje na Hrabrom telefonu je vremenski zahtjevno, a naši volonteri nam kažu da su ovdje stekli vrijedne vještine i nova prijateljstva.

Kako se prijaviti?

Pronalazite li se u opisu, pozivamo vas da ispunite aplikaciju i prijavite se na e-mail iva@hrabritelefon.hr do 28.5. (nedjelja). Po primitku prijave kontaktirat ćemo vas za termin individualnog razgovora. Nakon individualnih razgovora volonteri će, po dogovoru, uz podršku starijih volontera – mentora održati jednu radionicu tijekom ljetnih praznika (srpanj i kolovoz).