Raširenost nasilja među vršnjacima
Objavljeno : 01.11.2012.

Nasilje među vršnjacima prisutno je gotovo u svakoj školi i u svakom razredu. Prema podacima istraživanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba (2003.) otprilike svaki četvrti učenik u dobi od 10 do 14 godina gotovo svakodnevno doživljava barem jedan oblik nasilja, a 8% djece se svakodnevno nasilno ponaša prema drugim učenicima.

Najviše nasilja čine učenici sedmih i osmih razreda, a dječaci su skloniji takvim ponašanjima od djevojčica. Djevojčice su sklonije ponašati se na taj način prema drugim djevojčicama, dok su dječaci nasilni i prema dječacima i prema djevojčicama. Iako je vršnjačko nasilje najraširenije u dobi od 9 do 15 godine (Carney i Merrel, 2001), ono je u značajnoj mjeri prisutno i u srednjim školama.

Čitajući ovaj članak, mnogima od vas se možda javljaju slike određene situacije koje su u tom trenutku doživjeli kao vršnjačko nasilje. Nažalost, svatko od nas će se u određenom trenutku susresti s ovom temom – kao dijete, mlada osoba, roditelj ili neka druga odrasla osoba bliska djetetu. Iako to na prvi pogled može djelovati uznemirujuće, to s istovremeno znači da svatko od nas ima priliku svojim djelovanjem potaknuti pozitivnu promjenu, u sebi ili u drugima. Prvi korak u tome je da promatrajući svijet oko sebe budemo svjesni da je vršnjačko nasilje sveprisutno i da ga naša šutnja osnažuje.

Tijekom sljedećih 19 dana Hrabri telefon će vas nastojati ohrabriti, osnažiti i osvijestiti različite načine na koje možete pomoći u zaustavljanju vršnjačkog nasilja. Stoga, ostanite uz nas!

Prethodni članak:

19 koraka do hrabrosti