Održan skup o pravima maloljetnika u kaznenom postupku

U srijedu, 22. veljače, u okviru projekta „The Right(s) Court for Children“ održan je stručni skup pod nazivom „Prava maloljetnika u kaznenom maloljetničkom postupku“. Skup su zajednički organizirali Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (USZM) i Hrabri telefon, a prisustvovalo mu je preko 60 sudionika – sudaca, odvjetnika, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga, nastavnika, profesora, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija.

Učenici Grafičke škole i Prve gimnazije predstavili su rezultate istraživanja o informiranosti mladih o pravima u sudskim postupcima u Republici Hrvatskoj koje je u sklopu projekta provedeno na 120 učenika u dobi od 14 do 18 godina. Podaci pokazuju da je samo 5,9 posto njih znalo da je granica djetinjstva 14 godina, a tek 3,4 posto da tada počinje i kaznena i prekršajna odgovornost. Indikativan je podatak da je 77,2 posto učenika izjavilo da u sklopu dosadašnjeg školovanje nije učilo išta o svojim pravima prilikom dolaska na sud, a njih 68,3 posto smatra da je općenito o tome naučilo (zna) premalo.

Lana Petö Kujundžić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, okupljenima je predstavila upute o postupovnim jamstvima za djecu koja su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima iz Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 11. svibnja 2016. Posebno je naglasila važnost stručnog osposobljavanja svih strana uključenih u postupke – policajaca, zatvorskih službenika, sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika, djelatnika u centrima za socijalnu skrb. Lea Čavić, specijalizirana odvjetnica za zastupanje maloljetnika u kaznenim postupcima, govorila je o tome koliko je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s navedenom direktivom i što je potrebno učiniti kako bi se omogućila najbolja pravna zaštita djece i mladih u kaznenim maloljetničkim postupcima.

„The Right(s) Court for Children“ je projekt kojeg Hrabri telefon provodi u suradnji s partnerima iz Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Italije i Velike Britanije, a pod vodstvom međunarodne organizacije za zaštitu djece Terre des Hommes.  Projekt je usmjeren na podizanje svijesti i unaprjeđenje znanja djece o njihovim pravima u sudskim procesima (bilo da se pojavljuju na sudu kao žrtve, počinitelji ili svjedoci) te promoviranje pravosuđa u skladu s njihovim potrebama. U sklopu projekta će, na osnovu ideja i preporuka učenika Grafičke škole i Prve gimnazije, biti osmišljena i izrađena edukativna on-line igra za djecu na temu njihovih prava u sudskim procesima.