Aktivnosti savjetovališta Snaga obitelji
Objavljeno : 03.12.2019.

U savjetovalištu Snaga obitelji, tijekom studenog i prosinca 2019.g. započeli smo s provođenjem novih ciklusa radionica: Psihodramske radionice, Radionice socijalnih vještina za djecu, Radionice za osnaživanje djece razvedenih roditelja te Radionice za osnaživanje roditelja koji su razvedeni ili u procesu razvoda braka. Drago nam je vidjeti da postoji zainteresiranost za naše programe i da su sve grupe popunjene.

Psihodramske radionice su namijenjene djeci iznad 5 godina koja imaju emocionalne i/ili ponašajne teškoće. Djeca uz pomoć voditelja osmišljavaju priče koje potom zajedno igraju. Spontana igra oslobađa dječju kreativnost, dovodi do intenzivnih osjećaja zadovoljstva te pozitivno utječe na razvoj ličnosti i pospješuje kreativne moći samoostvarenja i sposobnost samoozdravljenja. Priče se uvijek odigravaju u „kao da svijetu“, gdje djeca proživljavaju događaje koji su im nedostupni u svakodnevnom životu. Cilj radionica je da se dijete u „kao da svijetu“ osnaži preko ispoljenja unutrašnjih sadržaja kako bi steklo mogućnost mijenjanja i svojeg svakodnevnog ponašanja. Jedan ciklus ima 15 radionica.

Radionice socijalnih vještina su namijenjene djeci viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda), a usmjerene su na jačanje pojedinih sastavnica socijalne kompetentnosti kao što su prepoznavanje i izražavanje osjećaja, jačanje samopouzdanja, izražavanje vlastitog mišljenja, asertivnost, nenasilno rješavanje sukoba i tolerancija. Kako djeca odrastaju, pred njih se stavljaju sve složeniji razvojni zadaci i zahtjevi, a kroz osvještavanje i uvježbavanje pojedinih socijalnih vještina, djeca će tijekom radionica imati priliku naučiti kako ih djelotvorno koristiti u svakodnevnom životu u odnosu s vršnjacima, ali i odraslima. Jedan ciklus ima 15 radionica.

Cilj radionica za osnaživanje djece razvedenih roditelja je poboljšati kvalitetu odnosa roditelj-dijete, upoznati djecu s pozitivnim načinima nošenja s neugodnim emocijama te ojačati njihove kapacitete da bolje razumiju obiteljsku situaciju kroz primjenu različitih kreativnih, djeci prikladnih tehnika. Dok je cilj radionica za osnaživanje razvedenih roditelja potaknuti roditelje da iskažu svoje emocije vezane za razvod braka, da pozitivno usmjere svoj proces tugovanja, da dobiju podršku voditelja i grupe u prihvaćanju novonastale situacije i pronađu rješenja za konfliktne situacije s bivšim partnerom. Svaki ciklus ima 12 radionica

Sve aktivnosti provode se u sklopu programa Snaga obitelji u udruzi Hrabri telefon. Program je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.