Odlazak u novu sredinu
Objavljeno : 11.03.2012.

Kada završavamo srednju školu i odlučimo se upisati na fakultet brojni su izazovi pred nama: nova sredina, novi kolege, novi prijatelji, ali ujedno i rastanak sa starima i odlazak iz roditeljskog u neki novi dom. Tu je i osamostaljivanje kroz veću brigu o samom sebi, prehrani, mjesečnim financijama i podmirivanju potrebnih troškova (stanarina (stan ili dom), vozne karte, režije i sl.).

Bitno je da smo što sigurniji u sebe kao i u svoje odluke te tako odgovorniji za svoja postupanja.

Upisali smo fakultet koji želimo i naša obaveza je da idemo na predavanja i polažemo ispite, ali su pred nama i brojne druge interesantne stvari. Tu je bitna naša odgovornost (vidjeti tekst o Odgovornosti – „osobna“ i „društvena“).

Ukoliko se osjećate usamljeno bitno je da znate da su roditelji i prijatelji koje ste ostavili u drugom mjestu još uvijek tu i da sklapanje novih  prijateljstava ide za neke brže, a za druge polaganije. Postoji razlika između toga da smo sami i osjećaja usamljenosti. Nekada možemo biti okruženi brojnim ljudima, a osjećati se usamljeno. Dajte si prostora i vremena da bi što više spojili ugodno vrijeme s korisnim, jer odlazak u novu sredinu stavlja brojne zahtjeve pred vas. Znajte da uz glavnu obavezu školovanja na fakultetu prolazite kroz još jednu školu „školu života“.

 
Ako se osjećate tužno, gubite motivaciju, teško se snalazite znajte da niste sami jer kroz to prolaze mnogi mladi ljudi poput vas i ukoliko nemate nekog u blizini kome biste se mogli povjeriti javite se u naše savjetovalište jer smo ga najviše iz tog razloga i pokrenuli i nazvali „Nisi sam/a“.

 

„Nisi sam/a“

SD Stjepan Radić

Glavna zgrada na katu, lijevo iznad kino dvorane

Ponedjeljkom i četvrtkom 17 – 21 sati, uz prethodni telefonski dogovor na telefon: 099 694 56 72 ili student@hrabritelefon.hr

 

 

 


Čovjek je putnik u vremenu i prostoru, a taj put može preći sa više ili manje zadovoljstva, ako uspješno zna zaobilaziti prepreke, odnosno ako ispred svake ne gubi previše dragocjenog vremena.


(anonimni autor)

Prethodni članak:

Nasilje u vezama mladih

Objavljeno u rubrici :

Educiraj se

Sljedeći članak:

Savjeti za uspješno učenje
Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona