Regionalni resorni centar

REGIONALNI RESORNI CENTAR ZA ZAŠTITU DJECE U JUGOISTOČNOJ EUROPI

U prosincu 2014. godine započela je provedba trogodišnjeg projekta „The Regional resource center for Child Protection in South East Europe“ na kojem uz Hrabri telefon sudjeluje partneri iz 7 zemalja Jugoistočne Europe (BIH, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Kosovo i Moldavija). Financiraju ga Europska unija, OAK Foundation i Austrian Development Cooperation, a koordinira regionalni ured “Terre des homes” u Budimpešti.

Projekt se oslanja na čvrsto multidisciplinarno partnerstvo akademskih stručnjaka, stručnjaka koji direktno rade s djecom, organizacija civilnog društva i donositelja odluka o politikama iz različitih područja rada s djecom (socijalni rad, obrazovanje, policija i zdravstvo) te promiče i omogućuje razmjenu znanja, kapaciteta i ekspertiza suvremenih praksi u pružanju usluga djeci žrtvama bilo kojeg oblika nasilja. Jedno od najznačajnijih ostvarenja projekta je Child Protection Hub – jedinstvena višejezična web-platforma gdje se kroz razmjenu znanja, učenje, kreativnost i inovativnost stvara snažna zajednica praktičnog rada stručnjaka za zaštitu djece. Putem childhub.org moguće je pristupiti raznim izvorima, vijestima, istraživanjima, pomagalima, pregledati slobodna radna mjesta, prisustvovati na online i offline edukativnim događanjima te pridonijeti vlastitim znanjem i sposobnostima na čak 6 jezika: albanskom, bugarskom, engleskom, mađarskom, rumunjskom i srpsko-hrvatsko-bosanskom. Također je moguće stupiti u kontakt s ostalim stručnjacima diljem Europe, zatražiti savjet ili raspravljati o slučajevima.

Projekt je dobio podršku Pravobraniteljice za djecu i Studijskog centra za socijalni rad, a predstavljen je i Ministarstvu socijalne politike i mladih te uredu UNICEF-a u Hrvatskoj.

Projekt  „The Regional resource center for Child Protection in South East Europe“ financiran je sredstvima iz Europke unije