Održana 2. radionica odbora mladih
Objavljeno : 14.11.2017.
Oznake:

12.11.2017. održali smo drugu radionicu dječjeg odbora čija je uloga savjetovati nas oko odnosa prema djeci u pravosudnom sustavu te nam pomoći da stručnjacima koji u okviru ovog sustava rade s djecom prenesemo njihov glas. Na drugoj radionici bilo je zanimljivo, a cure su i same napisale izvještaj o tome što smo i kako radile:

Dobivene slatkiše podijelile smo međusobno i papale za vrijeme radionice. Radionicu smo započele s igrom gdje smo izgovarale brojeve, ali nismo smjele izgovoriti broj u isto vrijeme. Pouka igre je bila „grupa povezanost“ – da se međusobno moramo slušati i da jedna drugu slušamo u grupi, a ne da jedna drugoj naređujemo. Igra nam je bila zanimljiva, maštovita te smo bile vrlo uspješne.

Nakon toga smo radile plakat i pisale smo pitanja za „Dom Dugave“, za našeg ravnatelja te odgajatelje koji rade s nama jer nema neka pravila koja sadrži dom trenutno i oduvijek ne odgovaraju jer smo djevojke od 15 do 17 godina koje će uskoro biti samostalne i punoljetne i voljeli bi da nam olakšaju boravak, a ne da nam još više odmažu.

Postavljale smo i pitanja za sud i stručnjake iz suda, da nam pojasne neke stvari kako se radi na sudu te kako sudski postupak izgleda. Formirale smo i pitanja za socijalnu službu i stručnjake koji rade tamo te se nadamo povratnoj informaciji.

Za kraj radionice pričale smo kako nam je bilo te smo uključile neformalne teme nevezane uz radionicu. Radionicu smo završile našim pozdravom, kao što smo ju započele. S ugodnim smiješkom smo završile radionicu te se veselimo sljedećoj.

Neka od pitanja za stručnjake sa suda:
Zašto moram sjediti preko puta osobe koja je okrivljena, a ja svjedočim?
Zašto nas kada svjedočimo sudac ispituje o našim privatnim stvarima koje nisu vezane uz to?
Što se događa ako ne odgovaramo na poziv sudu i ne dođemo? Koje su odgovornosti mlađih punoljetnika?
Zašto ponekad pričate s nama na način na koji mislimo da nije u redu?

Odbor mladih jedna je od aktivnosti europskog projekta Alternativni načini postupanja prema maloljetnicima (AWAY). Više o AWAY projektu pročitajte ovdje.

 

 

Hvala građanima

Od srca zahvaljujemo svim građanima koji su svojom donacijom podržali aktivnosti Hrabrog telefona